Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Земеделци планират протести заради вноса на украинско зърно у нас, притесняват се от фалити

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
20:37, 30.07.2022
Чете се за: 03:37 мин.
У нас
Слушай новината

Зърнопроизводители у нас планират протести срещу вноса на над 300 000 тона украински слънчоглед, който подбива цените и застрашава родното производство. На фона на разрешения от Европейската комисия безмитен внос от Украйна, през следващата седмица те ще търсят среща с новия служебен кабинет.

За последните два месеца у нас са внесени над 6000 тона украинска пшеница с цел реекспорт, което е пренебрежимо малко количество на фона на прибраната реколта от над 6 милиона тона. Това съобщи през седмицата земеделският министър в оставка Иван Иванов и поясни, че текат проверки в складове посочени от зърнопроизводителите.

"Това, което сме установили, е, че складовите наличности отговарят на митническите декларации. Пробите трябва да излязат следващата седмица за съдържанието на препарати за растителна защита и пестициди. Ако те са над нормата, зърното ще бъде унищожено. Това е което държавата може да направи", коментира министър Иванов.

При слънчогледа обаче ситуацията е далеч по-различна. От 1 юли досега са внесени безмитно от Украйна 340 000 тона със средна цена за периода 1439 лв. за тон.

Притесненията на зърнопроизводителите ни са, че заради украинския слънчоглед няма къде да се съхранят новата реколта, а натискът от търговците за по-ниска изкупна цена ще бъде голям.

"При разговор с украински колеги, че изнасят слънчоглед с ниска цена и ни убиват, хората ни казаха: "Като нямате държава, това е. Нека държавата да ви регулира нещата и ще се оправите. Ние докато можем, ще го правим", коментира Костадин Костадинов, председател на Асоциацията на зърнопроизводителите.

Фермери се канят да блокират "Дунав мост" в знак на протест заради вноса на украинско зърно

Зърнопроизводителите се притесняват и от качеството на слънчогледа от Украйна, който вече се преработва у нас.

"В момент на война те не могат да го съхраняват качествено, съответно проблемите, които носят, дори и зарази, са доста сериозни. Трябва държавата да е по-стриктна в изискванията, които имаме по границата ни", смята Кирил Киров, зърнопроизводител от Добрич.

Оказва се, че не само българските, но и полските зърнопроизводители имат притеснения заради украинското зърно. В Полша е въведен депозит при внос на зърно от Украйна, като идеята е то бързо да мине през страната, без да остава в нея. На стоката, която влиза, се поставя депозит. При излизането ѝ, той се връща. Ако не излезе от страната, се извършват проверки.

Зърнопроизводителите ни очакват резултатите от пробите за качеството на украинското зърно. Те са информирали за притесненията си Европейската комисия и ако не бъдат чути, планират общи протестни действия с полските си колеги.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
"Лъвиците" победиха Украйна на старта на Евробаскет 2022 за девойки до 18 години
"Лъвиците" победиха Украйна на старта на Евробаскет 2022 за девойки до 18 години
Готови ли са българите за намаляване на потреблението на газ с 15%
Готови ли са българите за намаляване на потреблението на газ с 15%