НОВИНИ

Българският кораб "Рожен" ще бъде първият, който ще изнесе украинско зърно от Черноморск

bnt avatar logo
от БНТ
17:35, 28.07.2022
Чете се за: 01:47 мин.
По света
Слушай новината

Българският кораб за насипни товари „Рожен“ ще бъде първият плавателен съд, който ще изнесе украинско зърно от Черноморск до румънското пристанище Сулина по зърнения коридор, който Украйна, Турция и Русия договориха.

Директорът на Параходство БМФ капитан Александър Калчев потвърди, че корабът има готовност да тръгне, като до Истанбул ще пътува с намален екипаж и на Босфора съставът ще бъде попълнен. Ръководството на БМФ има разрешение от флаговата администрация да извърши първата част от плаването с по-малък екипаж.

В момента се организира коридор и се почистват мините, очакванията са корабът да тръгне в близките дни, каза още капитан Калчев. “Рожен” ще пътува по определения коридор от Черноморск до Сулина и оттам до Истанбул, където ще премине проверка на товара и ще продължи по предварително договорен курс.

По информация от специализираното украинско издание USM българският корабът ще превози 40 000 тона царевица до Великобритания. Припомняме, че “Рожен” влезе в пристанище Черноморск на 21 февруари и оттогава е блокиран там, а едва през април Параходство БМФ успя да смени екипажа. Сега кораб „Рожен“ ще стане първият, излязъл от украинските пристанища, благодарение на Истанбулското съглашение.

Автор: Светлана Ганчева

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лудогорец потвърди раздялата с Ихинио Марин
Лудогорец потвърди раздялата с Ихинио Марин
Договорен е първият танкер с втечнен газ, служебният кабинет трябва да договори останалите 6
Договорен е първият танкер с втечнен газ, служебният кабинет трябва да договори останалите 6