НОВИНИ

Най-малко петима загинали и повече от 20 ранени след руска атака в Кропивницки

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
17:08, 28.07.2022
Чете се за: 03:25 мин.
Европа
Слушай новината

Най-малко петима загинали и повече от 20 ранени след руска атака в Кропивницки - град в централната част на Украйна.

Украинското настъпление в района на Херсон набира скорост, смятат от британското военно разузнаване. Русия отрича напредъка и продължава нападенията на запад. За първи път Киев отбеляза Деня на Украинската държавност.

С издигане на украинското знаме и отдаване на почит на загиналите във войната в Лвов беше отбелязан най-новият празник на Украйна.

28 юли беше обявен за Ден на Украинската държавност преди по-малко от година. Датата не е избрана случайно - това е денят, когато в Украйна честват приемането на християнството в Киевска Рус. Няма да спрем, докато не освободим и последния метър от нашата земя, каза президентът Володимир Зеленски в обръщение по случай празника.

Херсон е най-новата гореща точка на руско-украинския фронт. След обстрел с далекобойни ракети, доставени на Киев от Вашингтон, е поразен Антоновският мост - стратегическо съоръжение в района. Така на практика руски войници вече са откъснати от останалите окупирани територии, защото още два моста в Херсонска област са неизползваеми.

"Ако погледнем обективно, сегашната ситуация не ни спира. Тези разрушение не означават нищо - няма нищо, което да доказва, че нацистите ще нахлуват в Херсон, че мостът е взривен, всички ликуват. Това само илюзии! Никой от нацистите няма да влезе в Херсон. А разрушеният мост зад мен все още съществува", каза Кирил Стремоусов, зам.-ръководител на проруската администрация в Херсон.

Според руски медии в град Херсон тече подготовка за референдум по присъединяване към Русия.

"Атакувахме Антоновския мост. Вече няколко пъти. Врагът се опита да го поправи, предприехме необходимите стъпки, за да отговорим. Към момента са нанесени сериозни щети по моста и инфраструктурата. Мислим, че Русия, ще се опита да го поправи пак - готови сме. Скоро ще разберете и какви ще бъдат следващите ни стъпки", каза Олексий Хромов, Генерален щаб на Украйна.

Междувременно руските сили са превзели в Донецк втората по големина украинска електроцентрала, разположена в града. Москва съобщава, че е унищожила 100 ракети за американски системи Хаймарс, доставени на Украйна.


ЕКИП НА БНТ В ГОРЕЩИ ТОЧКИ В УКРАЙНА

БИТКАТА ЗА КИЕВ: ВИЖТЕ СПЕЦИАЛНИТЕ РЕПОРТАЖИ НА БРУНО БЕКМАН

КОНФЛИКТЪТ В УКРАЙНА: НАЙ-ВАЖНОТО, КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спор в парламента между Теменужка Петкова и Александър Николов заради "Джемкорп"
Спор в парламента между Теменужка Петкова и Александър Николов заради "Джемкорп"
Локомотив Пловдив ще разчита на трима бразилци за гостуването на Ботев във Враца
Локомотив Пловдив ще разчита на трима бразилци за гостуването на Ботев във Враца