НОВИНИ

НС възстанови Иван Иванов като председател на КЕВР

Николай Минков
от Николай Минков
16:50, 28.07.2022
Чете се за: 03:15 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Президентът Румен Радев постави срок на депутатите до края на седмицата да решат въпроса с председателя на КЕВР. НС реши днес за председател да бъде възстановен Иван Иванов. Той беше избран през 2015 г. и тази година беше сменен със Станислав Тодоров, чието назначение беше обявено за противоконституционно от КС. Депутатите стигнаха до решението след тричасови разгорещени дебати.

"Ние ги натворихме тия последици, ние от "Има такъв народ" с тъпото си коалиционно съгласие и Лена Бориславова с нейната юридическа некомпетентност и способността ѝ да върти цялото правителство на малкия си пръст, образно казано. Ако някой връща Иван Иванов, това е Лена Бориславова и аз на негово място бих ѝ пратил цветя и бонбони за благодарност.

"Конституционният съд ясно е казал какво сте нарушили, уважаеми колеги от управляващото мнозинство, и по специално от ПП, вие сте нарушили принципа на правовата държава, вие сте нарушили политическия плурализъм и равнопоставеност, за съжаление, колеги, тези нарушения не са еднократни", заяви Теменужка Петкова, ГЕРБ-СДС.

"Да, може би решението на КЕВР не е било най-доброто решение и сега затова го има този дебат, но да говорим за наглост и арогантност и вие да го казвате, просто не знам как изобщо имате силата да излезете на трибуната и да го кажете това", каза Искрен Митев, ПП.

"За пореден път станахме свидетели, особено и през тази изминала седмица как се изчегъртва свободата, как се изчегъртва достойнството, демокрацията, държавността, а най-вече и държавата, нарушаването на конституцията се превърна в емблема в управлението на ПП и на провала на Прокопиев", заяви Ахмед Ахмедов от ДПС.

"Вчера ние ви предложихме от БСП трайно решение и една законодателна програма в която се включваше и избора на председател, за жалост това беше отхвърлено от народното събрание. Считаме че това беше правилния път и това правилния и много по сигурен подход за развитие на икономиката на страната ни и в частност енергетиката", заяви Борислав Гуцанов, БСП за България.

"Ние няма да подкрепим това решение, не защото смятаме, че той ще влезе в някакви задкулисни игри, а просто защото имаме едни основателни притеснения, че това поредно искане за увеличаване на цената на газа от 52% ще бъде уважено", заяви Петър Петров от "Възраждане".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Локомотив Пловдив ще разчита на трима бразилци за гостуването на Ботев във Враца
Локомотив Пловдив ще разчита на трима бразилци за гостуването на Ботев във Враца
Иванов и Нестеров се класираха 1/4-финалите на сингъл на тенис турнир в Нови Сад
Иванов и Нестеров се класираха 1/4-финалите на сингъл на тенис турнир в Нови Сад