НОВИНИ

Вашингтон ще направи предложение на Москва за освобождаването на двама американци, задържани в Русия

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
12:46, 28.07.2022
Чете се за: 02:22 мин.
По света
Слушай новината

Съединените щати са направили на Русия "съществено предложение" за освобождаването на баскетболната звезда Бритни Грайнър и бившия морски пехотинец Пол Уилън. Съобщението направи държавният секретар Антъни Блинкен.

Антъни Блинкен ще настоява за отговор от руския си колега Сергей Лавров при планиран разговор между двамата дипломати през следващите дни. Естеството на американското предложение не беше разкрито. Според CNN като част от сделката Вашингтон е склонен да размени руския търговец на оръжие Виктор Бут, който излежава 25-годишна присъда в американски затвор.

Пехотинецът Пол Уилън излежава 16 години в Русия за шпионаж. Баскетболистката Грайнър се призна за виновна за наркотрафик заради ампули с масло от марихуана, открити в багажа ѝ при кацане в Москва. Застрашават я до 10 години зад решетките.

"През следващите дни очаквам да говоря с руския външен министър Лавров за първи път от началото на войната. Искам да поставя въпрос, който за нас е върховен приоритет - освобождаването на американците Пол Уилън и Бритни Грайнър, които са несправедливо задържани и трябва да бъдат освободени. Преди седмици сложихме на масата съществено предложение, което да улесни тяхното освобождаване", коментира Антъни Блинкен.

Москва отрече да е получавала искане от Вашингтон за телефонен разговор Блинкен - Лавров. Руското външно министерство заяви, че информацията за такъв контакт присъства единствено в медийни съобщения.

На поредното изслушване по делото на Бритни Грайнър защитата поиска тя да даде показания извън клетката, защото не се побира в нея. Съдът отказа, но разреши на обвиняемата с ръст 206 см да говори седнала, предава ТАСС.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
3-годишно дете падна от трети етаж в Чепеларе, в кома е
3-годишно дете падна от трети етаж в Чепеларе, в кома е
Джунейт Чакър ще ръководи мач на Лудогорец, смениха рефера на двубоя на ЦСКА
Джунейт Чакър ще ръководи мач на Лудогорец, смениха рефера на двубоя на ЦСКА