НОВИНИ

Депутатите гласуваха връщането на Иван Иванов начело на КЕВР

Николай Минков
от Николай Минков
12:18, 28.07.2022
Чете се за: 03:20 мин.
У нас
Слушай новината

Президентът постави срок на депутатите до края на седмицата да решат въпроса с КЕВР. Депутатите решиха за председател да бъде възстановен Иван Иванов.

Иванов бе избран през 2015 г. и тази година бе заменен от Станислав Тодоров, чието назначение обаче бе обявено за противоконституционно от КС.

Депутатите стигнаха до решението след три часа на разисквания, нападки, откровения и обвинения.

"Ние ги натворихме тия последици, ние от "Има такъв народ" с тъпото си коалиционно съгласие и Лена Бориславова с нейната юридическа некомпетентност и способността ѝ да върти цялото правителство на малкия си пръст, образно казано", коментира иронично Тошко Йорданов.

По думите му, ако някой връща стария председател на регулатора Иван Иванов, това е именно Лена Бориславова

"Конституционният съд ясно е казал какво сте нарушили, уважаеми колеги от управляващото мнозинство, и по специално от ПП. Вие сте нарушили принципа на правовата държава, вие сте нарушили политическия плурализъм и равнопоставеност. За съжаление, колеги, тези нарушения не са еднократни", обърна се Теменужка Петкова от ГЕРБ-СДС към управляващите.

Енергийната комисия одобри връщането на Иван Иванов като председател на КЕВР

"Да, може би решението на КЕВР не е било най-доброто решение и сега затова го има този дебат, но да говорим за наглост и арогантност и вие да го казвате, просто не знам как изобщо имате силата да излезете на трибуната и да го кажете това", отговори ѝ Искрен Митев от ПП.

За пореден път станахме свидетели, особено през изминалата седмица, как се изчегъртва свободата, коментира Ахмед Ахмедов от ДПС

"Как се изчегъртва достойнството, демокрацията, държавността, а най вече и държавата. Нарушаването на Конституцията се превърна в емблема на управлението на ПП и на провала на Прокопиев", добави той.

Вчера от БСП ви предложихме трайно решение и една законодателна програма в която се включваше и избора на председател, припомни Борислав Гуцанов.

"За жалост това беше отхвърлено от Народното събрание. Считаме че това беше правилния път и това правилния и много по-сигурен подход за развитие на икономиката на страната ни и в частност - енергетиката", заяви той.

"Възраждане" не подкрепиха това решение за КЕВР.

"Не защото смятаме, че той ще влезе в някакви задкулисни игри, а просто защото имаме едни основателни притеснения, че това поредно искане за увеличаване на цената на газа от 52% ще бъде уважено", аргументира се Петър Петров.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Инспектори стават "тайни клиенти" - ще търсят райски газ по заведенията
Инспектори стават "тайни клиенти" - ще търсят райски газ по заведенията
Олимпийските шампионки от ансамбъла с паметник в Мураяма
Олимпийските шампионки от ансамбъла с паметник в Мураяма