НОВИНИ

Енергийната комисия одобри връщането на Иван Иванов като председател на КЕВР

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
18:35, 27.07.2022 (обновена)
Чете се за: 02:57 мин.
У нас
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

Депутатите от енергийната комисия приеха предложението на "Има такъв народ" да бъде върнат за председател на КЕВР Иван Иванов. Решението беше подкрепено от депутатите от ИТН, ГЕРБ-СДС и ДПС.

Окончателното решение ще бъде взето в пленарна зала.

До предложението се стигна след като Конституционният съд определи за нищожен избора на досегашния ръководител на енергийния регулатор Станислав Тодоров.

Депутатите приеха и правила за провеждане на нов конкурс за избор на председател на КЕВР.

"Съществува още хипотеза, въпреки това, че Иван Иванов ще е председател на комисията след решение на парламентарна зала. Съществува хипотеза, при която той може обективно да не изпълнява функциите си и то в ситуация, която вече може да няма парламент, който да реши институционалната криза в КЕВР", заяви Александър Йорданов, член на КЕВР.

"Пих кафе с него преди два дни. Каза ми, че единственото, което го притеснява да не би ако той се появи без решение на НС в КЕВР, защото според по-голямата част от конституционните юристи, с които сме говорили, точно това трябва да направи. Без решение на събранието да отиде. Неговото притеснение беше, че ако няма нарочно решение на НС някой би могъл в бъдеще да оспорва актовете на комисията. Тоест неговото мислене е изцяло държавническо", каза Делян Добрев от ГЕРБ-СДС.

"Смятаме, че това е най-правилното решение. Да, това е прецедент, оттук нататък това ще бъде прецедент в практиката на НС, но за съжаление сме длъжни да го направим, наистина не е ясно дори и да се открие процедура за председател, предвид мнозинствата в НС никой не може да бъде сигурен, че ще бъде избран председател", заяви Ива Митева от "Има такъв народ".

"Управляващите се скрихте и не взимате решение да дадете спокойствие на КЕВР да работи спокойно. На всички ви е ясно, особено на юристите, че КС като е взел това решение г-н Иванов е председател на КЕВР. В стремежа си да ви измъкнем от тази ситуация, където Панев казва, че искате да си връзвате гащите, не сме виновни ние, че ходите с развързани гащи", каза Рамадан Аталай от ДПС.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Волейболният Дунав се отакза от участие в родната Суперлига през следващия сезон
Волейболният Дунав се отакза от участие в родната Суперлига през следващия сезон
Емил Нейков се класира за полуфиналите в дисциплината скиф на Световното първенство за младежи
Емил Нейков се класира за полуфиналите в дисциплината скиф на Световното първенство за младежи