НОВИНИ

Пътните строители изпълниха заканата си и блокираха центъра на София и 20 ключови места в страната

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
18:13, 27.07.2022
Чете се за: 05:07 мин.
У нас
Снимка: Десислава Кулелиева, БНТ
Слушай новината

Недоволните пътни строители изпълниха заканата си - блокираха центъра на столицата и още 20 ключови пътни отсечки в страната.

Протестите започнаха в 9.00 ч. в цялата страна. В София те бяха пред Народното събрание, а тежкотоварни камиони обикаляха по Околовръстния път на столицата. До обяд центърът на София беше блокиран, както и 20 ключови кръстовища в цялата страна. Причината за протеста - според пътните строители държавата повече от година отказва да се разплати с тях за извършени дейности по пътищата. Все пак от браншовата камера имат надежда и се надяват утре на извънредно заседание на регионалната комисия в Народното събрание да бъде гласувано изплащането на 720 милиона лева на около 80 пътностроителни фирми у нас.

В София пътните строители сe събраха пред Народното събрание и монтираха палатка като символ на безсрочните им стачни действия. По-късно те блокираха бул. "Цар Освободител" и се отправиха на протестно шествие до Министерския съвет.

"Това, което искат пътните фирми, са напълно заслужени искания. Всичко, което се извършва, трябва да бъде плащано. Един ваш колега ми каза: "Вие стоите като наказани", за жалост ни наказват много дълго и с това се очаква да се загубят страшно много пари по европейски програми, а най-страшно е, че ние ако не изпълним програмата, която сме поели като ангажимент, ще има след това връщане на европейски средства, което е недопустимо", заяви инж. Илиян Терзиев, председател на УС на Камара на строителите в България.

"НС докато съществува трябва да даде свобода сегашните споразумения по сегашните действащи договори за текущите ремонти поддържане да бъдат удължени, така че да се осигури поддържането на пътищата през зимата", каза Георги Златев от Браншова камара "Пътища".

"Аз лично от няколко месеца съм в неплатен отпуск. Шефът не може да си вземе парите, които ги е изработил и не може да ни изплати на нас заплатите. Ние сме спрели обекти и в момента не работим", разказа Силети Шабан, шофьор на камион.

40 камиона на пътностроителни фирми обикаляха до обяд по Околовръстното шосе на София в знак на протест. В района на Бургас над 50 тежки машини се движиха на бавен ход и затрудниха много движението при входа от автомагистрала "Тракия".

"Над 7 млн. лева се дължи за Бургаска област и индексация така и няма. А на тези цени в момента няма как да се работи, виждате, че всичко е поскъпнало страшно много", каза Андон Михалев, технически директор на строителна фирма в Бургаско.

В Хасковска област пътните строители протестираха на пътя Хасково-Димитровград.

"Прехвърлят отговорността от Министерския съвет на парламента, и в крайна сметка тези хора, които са по пътищата и работят в тази жега с какво да изхранват семействата си, нашата работа не е лесна по пътищата", коментира Николай Нанев, строител от Хасково.

Във Велико Търново пътни строители блокираха за близо час южния изход на града в посока Прохода на Републиката. Над 23 млн. лева са натрупаните средства за извършена работа, които е трябвало да им бъдат изплатени до края на месец юни. Протестираха работници и от най-голямата пътностроителна фирма в Благоевградска област. За час те блокираха частично две кръгови кръстовища - на АМ "Струма" и главен път Е-79.

И в Русенско работници и служители на местната пътноподдържаща фирма затвориха международния път Русе-София в района на село Иваново. От браншовата камера Пътища заявиха, че утре пред Народното събрание ще бъдат монтирани допълнително палатки, а броят на блокираните ключови пътища, които днес бяха около 20, ще бъде значително увеличен.

И позицията на институциите. До момента те са непреклонни, че държавата ще се разплати само с изрядните пътни фирми, а за останалите предстоят проверки от компетентните органи.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Емил Нейков се класира за полуфиналите в дисциплината скиф на Световното първенство за младежи
Емил Нейков се класира за полуфиналите в дисциплината скиф на Световното първенство за младежи
БСП връща неизпълнен мандата утре сутрин в 10 часа (Обобщение)
БСП връща неизпълнен мандата утре сутрин в 10 часа (Обобщение)