НОВИНИ

Договорен е първият танкер с втечнен газ, служебният кабинет трябва да договори останалите 6

Александър Марков
от Александър Марков
17:34, 28.07.2022
Чете се за: 05:00 мин.
Политика
Слушай новината

Седем кораба с втечнен газ от американски доставчик ще обезпечат газовото потребление у нас за идните шест месеца. На може би последното си редовно заседание правителството гласува договор за доставката им, който обаче трябва да бъде потвърден от служебното правителство.

Кабинетът "Петков" прие и Програмата за компенсация на бизнеса заради скъпия ток.

Седемте танкера с втечнен газ са договорени с американска компания, обясниха премиерът и енергийният министър в оставка. Но под условие.

"Условието за получаване на тези количества е следващия месец служебното правителство и служебното Министерство на енергетиката да осигури необходимата инфраструктура от Гърция и Турция. Предложеният днес договор е важна стъпка на екипа съвместно с ЕК за осигуряване на природен газ за зимните месеци", каза Петков.

Петков: Служебното правителство трябва да осигури инфраструктурата за доставките на газ от 7-те карго кораба

Първият танкер ще акостира в Ревитуса и там ще бъде регазифициран. Служебното правителство ще може да потвърди или не договора до 19 август.

"Така че даваме възможност на служебното правителство, ако намери по-добра оферта от тази, да реши да я сключва, или ако има затруднения с инфраструктурата, да няма разход за българската държава", каза Петков.

Цената от танкерите ще бъде с около 30 евро по-евтина от тази на европейските пазари, обясниха от кабинета.

Договорът е гъвкав и разделен на две части: три карго кораба през тази година и още четири евентуално догодина.

"Служебното правителство, ако реши да изпълни офертата в цялост поне в първата ѝ цялост за 3 карга, следва да прецени къде и дали да си достави следващите карга и дали да предприеме други мерки, които смята за по-рационални - да ги продаде например и да вземе конвенционална доставка на газ", каза Александър Николов, министър на енергетиката в оставка.

Кабинетът гласува и Програмата за подкрепа на бизнеса заради високата цена на тока.

"Беше приета и програмата за компенсиране на цената на тока за бизнеса с таван от 250 лв. Реално по същия начин подсигурихме, че 633 000 небитови крайни клиенти ще имат абсолютна яснота за цената на тока в следващите месеци", каза Петков.

Със 150 млн. лв. се осигурява отстъпката от 25 ст. за литър гориво на бензиностанциите. Работна група ще работи по забрана за износ на нефтопродукти с руски компонент.

"Това означава, че дерогацията от ЕС петролът, който влиза и е руски, когато се преработи от "Лукойл", може да се използва само за българския пазар. Това увеличава доставките и подаването на количества към българския пазар и би трябвало на базата на пазарните механизми да намали цената на горивата", каза Кирил Петков.

Петков: Енергийното министерство ще предложи договор за доставка на 7 кораба с втечнен газ

Кабинетът отпусна и 418 млн. лв. за 222 общини. 50 млн. - за 175 детски градини и училища.

"С предимство се предоставят средства за спешни ремонти - най-вече поправка на покриви", каза Николай Денков, министър на образованието в оставка.

Средствата са и за мерки за енергийна ефективност. Малко по-късно, след като военният министър съобщи, че се обсъжда Проекта на инвестиционен разход за вторите самолети F 16 от САЩ, вицепремиерът Корнелия Нинова обясни, че тя и министрите на БСП напускат заседанието.

"Не желаем да участваме в тази дискусия и във вземане на решения и в изясняването на тези въпроси. Смятаме, че в България в момента и народът ни се нуждае от тези пари, за да оцелее през зимата и да преведем България през кризата и най-малко в този момент е необходимо България да прави инвестиционен разход за оръжие", каза Нинова.

Според военния министър, служебното правителство ще трябва да придвижи напред проекта за още осем самолета.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българският кораб "Рожен" ще бъде първият, който ще изнесе украинско зърно от Черноморск
Българският кораб "Рожен" ще бъде първият, който ще изнесе украинско зърно от Черноморск
Лена Бориславова: Правилата за избор на шеф на КЕВР не са мои персонални правила, а колективно решение
Лена Бориславова: Правилата за избор на шеф на КЕВР не са мои персонални правила, а колективно решение