НОВИНИ

Петков: Служебното правителство трябва да осигури инфраструктурата за доставките на газ от 7-те карго кораба

петков служебното правителство осигури инфраструктурата доставките газ карго кораба
bnt avatar logo
от БНТ
14:20, 28.07.2022
Чете се за: 03:15 мин.
У нас
Слушай новината

Министерският съвет прие три много важни точки днес, каза премиерът в оставка Кирил Петков.

Първо, Министерство на енергетиката направи предложение за сключване на договор за 7 карго кораба с втечнен газ, които ще подобрят енергийната сигурност в България.

Условието за получаване на тези количества е следващият месец служебното Министерство на енергетиката да осигури необходимата инфраструктура от Гърция и Турция. Ще имаме по един карго кораб от октомври до април, каза Петков.

Предложеният днес договор е важна стъпка на екипа съвместно с ЕК за осигуряване на природен газ за зимните месеци, допълни той.

Петков: Енергийното министерство ще предложи договор за доставка на 7 кораба с втечнен газ

На първия кораб вече е осигурено къде ще пристане - в Гърция.

"Този договор ще бъде подписан днес, но има възможност да бъде потвърден до 19 август. Даваме възможност на служебното правителство, ако намери по-добра оферта, да я сключи", каза Петков.

Министърът на енергетиката в оставка Александър Николов допълни, че се дава възможност за енергийна сигурност в следващите месеци.

Ангажирането с танкерите ще се случи на 18 август, при положение, че "Булгаргаз" не получи по-добра оферта. Заяви, че се оставя гъвкавост на служебния кабинет да вземе решение дали офертата е достатъчно рационална. Държавата доставчик е САЩ, уточни той.

Премиерът в оставка Кирил Петков уточни още, че МС е приел програмата за компенсиране на цената на тока за бизнеса с таван от 250 лв., което се отнася към 633 000 небитови крайни клиенти.

"Това правителство предоставя на служебното правителство да закупи газ на цени от около 30 долара под цената на европейските пазари", каза той и поздрави Министерство на енергетиката за този успех.

Правителството гласува и 150 млн., за да продължи мярката от 25 ст. намаляване цената на горивата.

Петков заяви, че е създадена работна група между Агенция "Митници" и НАП, за да измислят най-добрия механизъм за ограничаване на експорта на нефтени продукти от България към европейските страни и трети страни, които имат руски компонент.

В дневния ред на МС беше предложението на Министерството на енергетиката за сключване на договор за 7 карго кораба втечнен газ, приемане на новата програма за компенсация на цените на електроенергията за небитовите потребители, 150 млн. лв. ще бъдат дадени за мярката от 25 ст. отстъпка за литър гориво.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Себастиан Фетел прекратява кариерата си във Формула 1 след края на сезона
Себастиан Фетел прекратява кариерата си във Формула 1 след края на сезона
Шампионът Яник Синер идва за хеттрик на Sofia Open
Шампионът Яник Синер идва за хеттрик на Sofia Open