НОВИНИ

Спор в парламента между Теменужка Петкова и Александър Николов заради "Джемкорп"

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
17:10, 28.07.2022
Чете се за: 02:52 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Корпорацията "Джемкорп" стана повод за спор между бившия енергиен министър Теменужка Петкова и настоящия Александър Николов. Според Петкова ДАНС са предупредили, че инвестиционните капитали на "Джемкорп" са с неясен произход. Николов твърди, че проверките преди подписването на меморандума не са породили повод за съмнения. На изслушването във временната парламентарна комисия не се яви премиерът в оставка Кирил Петков.

Спорът се появи около въпроса дали са направени предварителни проучвания преди подписването на меморандума и дали е извървяна цялата процедура на съгласуване, както с отделните министерства, така и с експертите от енергийното министерство. Тезата на настоящия министър в оставка Александър Николов е, че меморандумът е необвързващ. Според Теменужка Петкова обаче това не е така, тъй като в меморандума е предвиден и арбитраж, при положение че той бъде прекратен.

Теменужка Петкова: Какво наложи да се подпише този меморандум и каква процедура сте спазили при неговото подписване?

Александър Николов: Не съм запознат да поражда каквито и да е задължения за държавата. Меморандумът не е с "Джемкорп", а с "Джемкорп" и "Ай Пи 3".

Десислава Трифонова, ГЕРБ-СДС: Вие сте подписали с офшорка, г-н министър...

Александър Николов: И двете са офшорни? Откога САЩ са офшорна зона? И понеже сте така..., както отбеляза многоуважаемият председател, млада и красива, е хубаво тези квалификации да не се използват.
Александър Николов: Понеже сте млада и красива...

Емил Георгиев, "БСП за България": Ако желаете да направим чудовищен скандал тук в залата между вас и мене, аз съм готов... Независимо дали сте красива или не, от уважение към жената - аз мълча.

Така или иначе беше изслушан само енергийният министър. Въпроси от "Продължаваме промяната" не му бяха задавани. Премиерът беше уведомил комисията, че ще дойде, ако неговите ангажименти за деня приключат, но Кирил Петков така и не се появи. Според опозицията това е, защото е избягал да отговаря на въпросите. Според ПП няма смисъл от тази комисия, тъй като меморандумът вече е прекратен.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ливърпул без двама ключови играчи за сблъсъка със Сити за Къмюнити Шийлд
Ливърпул без двама ключови играчи за сблъсъка със Сити за Къмюнити Шийлд
Най-малко петима загинали и повече от 20 ранени след руска атака в Кропивницки
Най-малко петима загинали и повече от 20 ранени след руска атака в Кропивницки