НОВИНИ

Готови ли са българите за намаляване на потреблението на газ с 15%

bnt avatar logo
от БНТ
20:26, 30.07.2022
Чете се за: 04:05 мин.
У нас
Слушай новината

От 1 август страните членки в Европейския съюз ще трябва доброволно да намалят потреблението си на газ в следващите месеци с 15%. Този режим на пестене ще продължи през целия отоплителен сезон до 31 март догодина. Ако се стигне до недостиг на газ, планът от доброволен ще стане задължителен.

Енергията от синьо гориво е 60% от общата консумация, използвана от промишлеността в Стара Загора. В едно старозагорско предприятие работят 220 души. Собственикът му казва, че единствените възможни икономии са от газа за отопление.

"За съжаление при нас е изпълнима само през зимния период и можем да свием потреблението 1% само от отопление. В производството това, което ползваме, няма вариант да бъде намален капацитетът на потреблението. Ние не сме голям консуматор. Ползваме 500 мегавата или обърнато в кубични метри - 500 000 кубични метра", обясни Мария Жекова.

Машините имат определен периметър и не може да работят с намален капацитет на газа, добави Александър Курносов – производствен директор.

"Можем да направим икономии, но икономиите ще бъдат в отоплението. Параметрите на машините не можем да ги променим, защото това ще доведе до лошо качество на продукцията."

Едно от най-големите старозагорски училища – езиковата гимназия "Ромен Ролан", е изцяло газифицирано. То не може да премине на алтернативни източници на енергия, тъй като сградата не е пригодена за това. Освен това, учебното заведение е на двусменен режим на обучение и трябва да се отоплява през целия ден.

"Взетото решение ще се отрази, разбира се, в негативен план на отоплителния сезон през следващата учебна година. Дотолкова, доколкото ако трябва да правим ограничения във времето, в което ще бъде пуснато парното в училище. Това в някакъв момент ще стане неблагоприятно за средата тук, защото ще бъде по–хладно, особено когато учениците са втора смяна. Вероятно това ще бъде едната мярка – да спираме котлите по–рано", обясни директорката на гимназията Теодора Николова.

За да бъде намалено потреблението на газ, един от вариантите е да се ограничат или напълно затворят някой от радиаторите в училището.

"Където няма толкова много ученици. Не се посещава непрекъснато. В някои от фоайетата, коридорите, в други помещения и кабинети, които не се ползват непрекъснато", добави Николова.

Оказва се, ограничаването на ползването на газ ще бъде по-лесно за някои от битовите абонати. В Стара Загора природен газ за отопление използват около 10 % от домакинствата.

"Аз живея сам. Предполагам , че за семействата с деца ще бъде много по-трудно. На този етап още не знам как ще се случат нещата, защото наредбата е скорошна. Предполагам, че ще се огранича в студените месеци или пък ще мина на алтернативен вариант – имам климатик, ще мина на електричество", казва Димитър Бонев.

4120 са газифицираните домакинства в Стара Загора. Ограниченото потребление сериозно ще засегне и общинската собственост – училища, социални заведения, болници, които са почти изцяло газифицирани.

Репортер: Даниела Петкова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Земеделци планират протести заради вноса на украинско зърно у нас, притесняват се от фалити
Земеделци планират протести заради вноса на украинско зърно у нас, притесняват се от фалити
Бирсент Карагарен донесе победата на Локомотив Пловдив под проливния дъжд във Враца
Бирсент Карагарен донесе победата на Локомотив Пловдив под проливния дъжд във Враца