НОВИНИ

Радев насрочи избори за 2 октомври, Гълъб Донев е служебен премиер

Вера Александрова
от Вера Александрова
13:20, 01.08.2022 (обновена)
16914
Чете се за: 06:42 мин.
У нас
Слушай новината

На основание чл. 99, ал. 5 от Конституцията на Република България, президентът Румен Радев подписа указ за разпускане на 2 август 2022 година на 47-ото Народно събрание. Държавният глава насрочва избори за НС на 2 октомври 2022 г.

Вижте кои са новите служебни министри

С друг свой указ президентът Румен Радев назначава служебно правителство от 2 август 2022 година.

Държавният глава ще представи задачите и приоритетите на служебното правителство на церемония в Гербовата зала в президентската институция утре от 12.00 часа. Церемонията по приемственост ще се състои в Гранитната зала на Министерския съвет от 13,15 ч.

Служебен министър-председател ще бъде Гълъб Донев. Досега той беше секретар по демографията и социалните политики на държавния глава.

Има дългогодишен опит в социалното министерство и НОИ, беше социален министър и вицепремиер в предишните три служебни правителства на Румен Радев, както и секретар по социални политики и здравеопазване в първия и втория мандат на държавния глава. Завършил е Военновъздушното училище в Долна Митрополия, бизнес и мениджъмънт в УНСС и право в Русенския университет.

Вицепремиерите са четирима:

Лазар Лазаров - служебен заместник министър-председател по социалните политики и служебен министър на труда и социалната политика. Има опит като заместник-министър на труда и социалната политика в няколко правителства.

Вицепремиер по икономическите политики и министър на транспорта и съобщенията ще е Христо Алексиев. Той също е част от предишни служебни правителства на президента Радев. От март е секретар по икономика на президента.

Иван Демерджиев ще е заместник министър-председател по обществения ред и сигурност и служебен министър на вътрешните работи. Той е адвокат с над 20 години опит. Беше заместник-министър и министър на правосъдието в служебните правителства на Румен Радев. В края на март беше назначен за заместник- министър на вътрешните работи в кабинета "Петков", но отказа да заеме поста.

Вицепремиер по управление на европейските средства ще е Атанас Пеканов. Същият пост заемаше в последните две служебни правителства.

Росица Велкова-Желев ще оглави финансовото министерство. Тя има 28 години стаж там, като е заемала различни ръководни длъжности. Има опит като зам.-министър на финансите, включително и в правителството на Кирил Петков

Главният секретар на президента и един от най-близките негови съветници Димитър Стоянов ще застане начело Министерството на отбраната.

Д-р Асен Меджидиев ще е служебният министър на здравеопазването. Работил е в няколко столични болници. Създава и ръководи първото отделение по УНГ в „Пирогов“.

Иван Шишков ще е отговоря за регионалното развитие и благоустройството. В двете служебни правителства на Румен Радев миналата година е съветник и заместник-министър в министерството. Към днешна дата работи като архитект.

Служебният министър на образованието и науката проф. д-р Сашо Пенов е магистър по право от Юридически факултет на Софийски университет, където е бил преподавал и декан. Той е член на Правния съвет при президента.

Николай Милков ще е министър на външните работи. В министерството работи от 1997 г. Сега е извънреден и пълномощен посланик във Франция и Княжество Монако и постоянен представител в ЮНЕСКО.

За правосъдието ще отговаря Крум Зарков. Той е народен представител от БСП в последните четири парламента, член на Националния съвет на БСП и опозиция на Корнелия Нинова.

Професорът от Националната художествена академия Велислав Минеков отново ще е служебен министър на културата. Той е добре известен като граждански и политически активист.

Д-р инж. Росица Карамфилова-Благова ще е служебен министър на околната среда и водите. Тя е е експерт с дългогодишен опит в областта на управление на околната среда. Повече от 17 години работи в системата на министерството.

Явор Гечев ще отговоря за земеделието. Той беше депутат в 42-ото НС, има опит като заместник-министър на земеделието и храните, включително и в двете служебни кабинета на Румен Радев.

Начело на икономиката и индустрията застава Никола Стоянов. Притежава опит в развитието на стартиращи компании. Доскоро беше шеф на борда на ВМЗ-Сопот, но беше уволнен от Корнелия Нинова.

Служебният министър на енергетиката Росен Христов е магистър по международни икономически отношения от Калифорнийския университет в САЩ. Има многогодишен опит в енергетиката, заемайки високи отговорни позиции в международни компании.

Александър Пулев е служебен министър на иновациите и растежа. Той е магистър по финанси на Оксфордския университет. Работил е в големи международни компании.

Илин Димитров ще ръководи туризма. Той беше депутат от ПП в последния парламент. Обяви, че има пълна подкрепа за поста от лидерите на партията, уточни че няма да бъде в листите на партията за следващия парламент.

Весела Лечева ще е служебен министър на младежта и спорта. Тя беше народен представител в четири парламента. След конфликт с Корнелия Нинова се отказа от надпреварата за последното Народно събрание.

Служебен министър на електронното управление ще е Георги Тодоров. Бил министър и заместник-министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията в четири правителства.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вижте кои са новите служебни министри
Вижте кои са новите служебни министри
Емил Нейков вече гледа към състезанията при мъжете и Париж 2024
Емил Нейков вече гледа към състезанията при мъжете и Париж 2024