НОВИНИ

Няколко версии за взривовете в складовете за боеприпаси, щетите вече са изчислени

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
19:21, 01.08.2022
Чете се за: 05:00 мин.
У нас
Слушай новината

Пожарът, който избухна в складовете за боеприпаси край Карнобат в неделя, вече е потушен напълно. Работи се по няколко версии. Вече са изчислени и щетите в складовете, заяви за "По света и у нас" оръжейният бос и собственик на базата Емилиян Гебрев. Той не конкретизира на каква стойност възлизат загубите. Боеприпасите в складовете са били предназначени за африкански клиенти, които обаче не са дофинансирали проекта си.

Гебрев пред БНТ: Боеприпасите в складовете са за наши африкански клиенти

Пожарът е потушен, за което помогнал и дъждът, но район от около 2 километра край складовата база за боеприпаси, остава отцепен. Не се допуска никой да преминава заради риск засегнати от пламъците боеприпаси да се взривят. Първият оглед на разследващите ще бъде след като изтекат 72 часа от последния взрив, съобщиха от прокуратурата. Затова на този етап все още не е образувано досъдебно производство.

"Общо взето нещата са абсолютно ясни, защото облетяно е всичко с дронове. Знае се и ние знаем до бройка и до цент, до стотинка вътре какво е имало и какво се е случило”, каза за БНТ Емилиян Гебрев, собственик на складовата база.

Боеприпасите в склада са били предназначени за африкански клиенти, които не са имали достатъчно средства да дофинансират проекта си.

"Те са останали от недовършени и неосъществени договори при нас. Това е. А те са боеприпаси, които са за стари системи, които общо взето в европейски страни и други страни не са на въоръжение и не могат да бъдат използвани”, каза Гебрев.

Потушен е пожарът в складовете за боеприпаси край Карнобат

Той обясни, че алармата, която се задействала преди взрива, покривала площите и сградите на складовата база. Активирала се при нарушение на периметъра. "Явно е имало нарушение на периметъра, поради тази причина тя се е задействала. Няма как периметърът да бъде нарушен, от вътрешен човек".

През 2011 година отново избухна взрив в склад на Гебрев - в Ловни дол. Той обаче не се ангажира с коментар дали има връзка между двата случая.

“Вече 11 години от тогава в публичното пространство като цяло нищо не е обявено. И то са минали 11 години. Най-интересното беше, че се прекратиха всякакви действия, след като бяха открити съответните саботажни устройства. Вие сами си правете изводите за какво става въпрос”, каза Гебрев.

През април 2021 година главният прокурор Иван Гешев обяви, че 4 взрива във военни складове у нас през последните 10 години вероятно са дело на офицери от руското военно разузнаване ГРУ - складът в Ловни дол е един от тях. Вътрешният министър в оставка Бойко Рашков коментира вчерашните взривове.

"Но ми се струва твърде рано да даваме някакви окончателни оценки, ще се работи по няколко версии. Твърде много се натрупаха факти около личността на г-н Гебрев. Само от този низ от информация можем да си направим извод, че това никак не е случайно", каза Рашков.

Рашков заяви, че миналата година се е срещнал с Гебрев по искане на бизнесмена: "Oт онова, което чух наистина останах с впечатление, че има доста странни неизяснени неща, като че ли някаква така насоченост по отношение на този човек от различни посоки”.

От общината в Карнобат успокояват хората, че няма от какво да се притесняват.

“Няма опасност за населението. Няма място за паника”, каза Стефка Иванова, зам.-кмет на Община Карнобат .

Измервания на качеството на въздуха около мястото на складовете няма как да бъдат направени, тъй като базата е със специален режим. По искане на общината в Карнобат, обаче на четири точки на самия град се правят измервания.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лорер: Политиката по спиране на кражбите и корупцията ще бъде референдумът на следващите избори
Лорер: Политиката по спиране на кражбите и корупцията ще бъде референдумът на следващите избори
Европейските шампионки по футбол бяха посрещнати като герои в Лондон
Европейските шампионки по футбол бяха посрещнати като герои в Лондон