НОВИНИ

Вдигнаха блокадите между Сърбия и Косово. Засега Прищина отлага новите правила за сръбски граждани

Фани Аронова
от Фани Аронова
20:53, 01.08.2022
Чете се за: 03:47 мин.
По света
Слушай новината

Ситуацията в Северно Косово се успокои след вчерашния ден на гняв и протести заради нови правила за минаване на границата със Сърбия, които засягат косовските сърби.

От днес хората със сръбски лични карти щяха да получават временен документ за престоя си в страната. Издадените в Сърбия регистрационни табели трябваше да се заменят с косовски в срок от два месеца. Прищина отложи прилагането на мерките по предложение на Брюксел и Вашингтон.

Пътищата към границата със Сърбия бяха освободени, след като късно снощи косовското правителство отложи с един месец прилагането на новите правила за личните карти и автомобилните табели.

"В сътрудничество с нашите международни партньори, обещаваме да отложим изпълнението на решението за регистрационните табели и документите на граничните пунктове със Сърбия с 30 дни, при условие, че всички барикади бъдат премахнати и свободното движение бъде възстановено", заяви Албин Курти, министър-председател на Косово.

Вчера косовски сърби блокираха пътищата към пунктовете Ярина и Бърняк, имаше стрелба срещу полицаи, в Косовска Митровица звучаха сирени за въздушно нападение. Косовската полиция затвори граничните пунктове. В Белград сръбският президент отправи обвинения към Прищина.

"Ние ще молим за мир и ще търсим мир. Но ще ви кажа направо: няма да се предадем и Сърбия ще победи. Ако се осмелят да преследват, да малтретират и да убиват сърби, Сърбия ще победи", категоричен бе сръбският президент Александър Вучич.

Кризата беше овладяна, след като американският посланик в Прищина и представители на Европейския съюз поискаха от косовското правителство да отложи планираните мерки. Очаква се диалогът с Белград да продължи.

"Европейският съюз покани двете страни да се срещнат в Брюксел, за да обсъдят стъпки за намиране на решение. Отново ще подчертая - всички въпроси между Косово и Сърбия трябва да бъдат разрешени чрез диалог с помощта на ЕС", каза Петeр Стано - говорител на ЕК.

Изискването за автомобилните номера беше обявено миналата есен като реципрочен отговор на подобно сръбско решение за косовските номера.

"Проблемът опира до това, че косовското правителство реши старите номера, които съдържаха означението КС - Косово, да бъдат заменени с новите валидни за Косово номера РКС или Република Косово. Това естествено предизвика реакцията на Белград, че такава република не съществува поради което се създават тези напрежения", коментира пред БНТ Боби Бобев, бивш посланик на България в Албания и Косово.

Това е само епизод от големия проблем. Сърбия отказва да признае независимостта на Косово, което сториха над сто държави, а около 50 000 косовски сърби не признават властта на Прищина.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Температурите отново ще се покачат в близките дни
Температурите отново ще се покачат в близките дни
Победител в Шампионската лига през 2005 г. посети Левски на "Герена" (Снимки)
Победител в Шампионската лига през 2005 г. посети Левски на "Герена" (Снимки)