НОВИНИ

Косово отлага забраната за влизане със сръбски регистрационни табели

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
07:26, 01.08.2022 (обновена)
Чете се за: 03:22 мин.
По света
Слушай новината

Деескалация на напрежението в Косово след протести срещу нови правила за регистрационни табели на автомобили и карти за самоличност, издадени в Сърбия. Косовското правителство реши да отложи с месец забраната за влизане със сръбски автомобилни табели и лични документи, която трябваше да влезе в сила в полунощ.

Правителството в Прищина реши да отложи до 1 септември пререгистрацията на личните автомобили и замяната на лични документи, издадени от сръбските власти. Според косовския премиер Албин Курти става дума за реципрочна мярка, тъй като властите в Белград изискват същото от косовските граждани, които влизат на сръбска територия.

Това обаче предизвика недоволство сред етническите сърби, които отвърнаха с блокади на пътища и контролно-пропускателни пунктове по границата със Сърбия.

"В сътрудничество с нашите международни партньори обещаваме да отложим изпълнението на решението за регистрационните табели и документите на граничните пунктове със Сърбия с 30 дни при условие, че всички барикади бъдат премахнати и свободното движение бъде възстановено", заяви Албин Курти, министър-председател на Косово.

До деескалацията на напрежението се стигна след призиви от страна на Европа и Съединените щати, както и от сръбския президент Вучич.

"Молбата ми към всички е да се опитаме да запазим мира почти на всяка цена", допълни президентът на Сърбия Александър Вучич.

"Приветстваме решението на Косово да отложи мерките за 1 септември. Очакваме пътните блокади да бъдат премахнати незабавно", добави Жозеп Борел, върховен представител на Европейския съюз по външната политика.

Напрежението по този въпрос тлее от близо година. Създадена е смесена работна група, която в рамките на 6 месеца трябва да реши въпроса с уточняване на правилата за ползване на автомобилните номера и тяхното съдържание. Усилията обаче са без резултат.

"Проблемът опира до това, че косовското правителство реши старите номера, които съдържаха означението КС - Косово, да бъдат заменени с новите валидни за Косово номера РКС или Република Косово. Това естествено предизвика реакцията на Белград, че такава република не съществува, поради което се създават тези напрежения", каза още Боби Бобев, бивш посланик на България в Албания и Косово.

Косово обяви независимост през 2008 година. Тя е призната от повече от 100 страни, но не и от Сърбия и Русия. Около 50 хиляди сърби живеят в Косово, но отказват да признаят институциите в Прищина.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Срути се част от огромния силоз за зърно в пристанището на Бейрут
Срути се част от огромния силоз за зърно в пристанището на Бейрут
ПСЖ спечели Суперкупата на Франция
ПСЖ спечели Суперкупата на Франция