НОВИНИ

Напрежение в Косово: Сирени за въздушна тревога и блокада на границата със Сърбия

нашите пратеници ден блокада границата сърбия косово
Снимка: Архив
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
22:17, 31.07.2022
11150
Чете се за: 02:37 мин.
По света
Слушай новината

Полицията в Косово е блокирала административния пропускателен пункт Бърняк, съобщава порталът Vecernje Novosti.

"След 18.15 ч. косовските полицаи затвориха пропускателния пункт Бърняк и по този начин блокираха движението на пътници и товари през пункта от територията на провинцията", се казва в публикацията.

По-рано тази вечер в северния град Косовска Митровица с преобладаващо сръбско население прозвучаха сирени за въздушна тревога. Местните жители са започнали да строят барикади на тесни пътни участъци в град Рударе, на магистралата Прищина-Лепосавич и край град Звечан. Междувременно, според съобщения в медиите, около 200 албанци са се събрали в южната част на града близо до моста, водещ към северната страна на града.

Местните медии съобщават, че пред новата база на косовската гранична полиция са разположени много войници от звеното за бързо реагиране с автоматични оръжия, каски и бронежилетки. Появи се и информация за колони от автомобили пред контролно-пропускателния пункт "Ярине" в северната част на провинцията. В същото време сръбското министерство на отбраната официално опроверга информацията за разполагане на военни сили на територията на Косово и Метохия и призова да не се разпространяват дезинформации.

Косовското правителство съобщи, че от 1 август сръбските документи ще престанат да бъдат валидни на територията под негов контрол, а техните притежатели ще получат временна лична карта при влизане. В същото време собствениците на превозни средства със сръбски регистрационни табели ще бъдат задължени да ги пререгистрират като RKS (Република Косово).

Днес сръбският президент Александър Вучич обяви в обръщение към гражданите, че в полунощ на 1 август косовската полиция ще започне операция в северната част на провинцията и ще блокира влизането на граждани с лични документи, издадени в Белград. Държавният глава призова косовските албански власти да спазват мира.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изабела Янкова с бронзов медал от Световната купа по планинско колоездене в САЩ
Изабела Янкова с бронзов медал от Световната купа по планинско колоездене в САЩ
Един от най-богатите украински бизнесмени е загинал при руския обстрел в Николаев
Един от най-богатите украински бизнесмени е загинал при руския обстрел в Николаев