НОВИНИ

Един от най-богатите украински бизнесмени е загинал при руския обстрел в Николаев

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
22:12, 31.07.2022
Чете се за: 04:27 мин.
По света
Слушай новината

Един от най-богатите украинци е загинал с жена си при руския обстрел в град Николаев. Олекси Вадатурски е герой на Украйна и притежава компания за износ на зърно.

В Севастопол отмениха тържествата за днешния Ден на руския военноморски флот след взрив в местния щаб. От Международния Червен кръст съобщиха, че не са получили достъп до затвора в Еленовка, където бяха убити украински военнопленници. Москва твърди, че е отправила покана.

Украинският президент Зеленски определи смъртта на бизнесмена Вадатурски в Николаев като "голяма загуба за цяла Украйна". Според местните власти обстрелът е бил най-масираният срещу града. Около 50 ракети Град са поразили и южния Никопол, казва украинският губернатор.

Русия съобщи за ракетен удар срещу временен пункт за дислокация на украинското формирование "Кракен" в Харков. Според Москва украинските жертви там са 350. Руската армия твърди, че е унищожила и американска гаубица М777 в Донецка област.

Русия покани експерти от ООН и Международния Червен кръст да разследват смъртта на 53-ма украински военнопленници в център за задържане под сепаратистки контрол в Донецка област. Москва обвинява за трагедията украински обстрел с американски системи Хаймарс. Пораженията са видни на сателитни снимки преди и след обстрела. Украинската страна отхвърля отговорността и обвинява Русия, че е нанесла удара за прикрие издевателства над задържаните.

Русия и Украйна се обвиняват взаимно за смъртта на 50-те украински военнопленници в Донецк

Президентът Зеленски обяви задължителна евакуация на цивилните от районите на Донецка област под украински контрол и обеща изплащане на компенсации. По думите му на този етап от войната терорът е основно оръжие на Русия.

"В зоните на ожесточени сражения в Донбас остават стотици хиляди хора, десетки хиляди деца. Мнозина отказват да напуснат, но това наистина трябва да стане. Решението трябва да се вземе. Повярвайте ми! Колкото повече хора напуснат Донецка област сега, толкова по-малко хора ще може да убие руската армия", каза Зеленски.

Русия обвини Украйна за нападение с дрон в Севастопол срещу щаба на руския Черноморски флот. Съобщава се за шестима ранени. Украйна отрече участие и определи руските обвинения като "открита провокация". Руските власти твърдят, че целта на Киев е била да развали тържествата за Деня на руския военноморски флот.

"Всички празнични събития, планирани за днес в Севастопол са отменени, което е правилното решение за гарантиране сигурността на хората", съобщи Михаил Развознайев - губернатор на града.

Русия: Украински дрон атакува щаба на Черноморския флот в Севастопол

Русия ще засили икономическото си и военно присъствие в Арктика, предвижда новата военно-морска доктрина на страната, подписана от президента Путин. Документът от 55 страници осъжда желанието на Съединените щати да доминират в световния океан и приближаването на военната инфраструктура на НАТО до руските граници, определяно като основна заплаха за страната.

До месеци руският флот ще започне да получава новите хиперзвукови ракети Циркон. Първо с тях ще бъде въоръжен корабът "Адмирал Горшков", съобщи държавният глава, който прие традиционния военноморски парад в родния му Санкт Петербург.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Напрежение в Косово: Сирени за въздушна тревога и блокада на границата със Сърбия
Напрежение в Косово: Сирени за въздушна тревога и блокада на границата със Сърбия
Скандал във Великобритания - фондът на принц Чарлз приел дарение от роднини на Осама бин Ладен
Скандал във Великобритания - фондът на принц Чарлз приел дарение от роднини на Осама бин Ладен