Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

90-годишен плувец чества юбилея си, като преплува 9 км в Дунав

от БНТ
20:42, 31.07.2022
Чете се за: 02:15 мин.
У нас
Слушай новината

Русенският плувец-ветеран Тодор Керчев - Паная избра нестандартен начин да отбележи 90-годишния си юбилей. Той чества рождения си ден на река Дунав със свои приятели като преплува 9-километрова дистанция. Началната точка беше на остров край Русе, а финалът - на градския кей.

Минути преди началото, Тодор Керчев казва, че е избрал да преплува разстоянието, за да вдъхнови младите и да покаже, че спортът го поддържа здрав до тази възраст.

Керчев споделя, че още като ученик започва работа в корабостроителния завод в града. Приятели го насърчават да се яви на състезанията по плуване, организирани в Русе.

"Вечер си плувах в лимана... Един майстор мой ми каза: "В неделя има градско първенство по плуване - ще участваш ли? - Готово, бе, нямам нищо против! Това е първото състезание и първата ми победа", разказва той.

За себе си Керчев казва, че силата му е в дългите дистанции и в маратона. Звездният му миг е участието в Световното първенство по плувен маратон на Охридското езеро през 1966 година. Паная е неуморен и ежегодно участва в състезания като ветеран от спортен клуб "Ирис". Има над 300 медала, които вече раздава на внуци и правнуци. Сега се заканва и на 100-тния си рожден ден пак да плува.

"Засега съм добре. Плувам си редовно-по 1500-1600 метра на ден."

Ветеранът не е решил на каква дистанция и къде ще стане следващото му юбилейно плуване, но ние искрено му пожелаваме да успее.

Вижте повече в репортажа на Виолета Никифорова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Нинова: Борисов организира кръгла маса за борба с корупцията, това виц ли е?
Нинова: Борисов организира кръгла маса за борба с корупцията, това виц ли е?
ПП: Когато имаме независима прокуратура и Борисов понесе отговорност, ще имаме не 6, а 600 общи точки
ПП: Когато имаме независима прокуратура и Борисов понесе отговорност, ще имаме не 6, а 600 общи точки