НОВИНИ

Преди извънредните избори: Възможно ли е сформирането на широка коалиция?

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
20:20, 31.07.2022
Чете се за: 05:05 мин.
У нас
Слушай новината

Възможно ли е да бъде създадена по-широка предизборна коалиция или всеки от играчите на политическата сцена ще се явява самостоятелно е един от основните въпроси преди предстоящия предсрочен вот.

Настимир Ананиев от ПП е на мнение, че коалициите е по-вероятно да се случат след изборите, а не преди това. По думите му те трябва да са без компромиси.

"Ние имаме различни формати в нашата коалиция, в която ще вземем решение по какъв начин да се явим. Няма проблем всяка една формация да излезе и да каже" искаме да направим коалиция". Ние имаме много ясни идеологически принципи, които са близки до тези на "Демократична България". Работихме добре в този парламент. За мен лично е най-важно да се измисли формула, при която едно бъдещо мнозинство ще има най-много народни представители, защото видяхте какво стана в 47-ото Народно събрание. Нас ни се наложи да направим четворна коалиция и компромиси, които се видя ,че всъщност наистина са били компромиси. А "Има такъв народ" подведоха и хората от протеста."

Лидерът на ГЕРБ пък атакува бившите управляващи, че много обичали да заклеймяват с кого може и с кого не може да разговаря. Каза, че партията му ще преговаря само с партии които приемат 6-те закона, предложени днес от ГЕРБ за диверсификация на доставките на газ и ядрено гориво, за таван на цените на горивата и за край на спекулациите с тока, за модернизация на армията с нови изтребители и за съдебна реформа.

"Това ще бъдат нашите линии с кой ще подкрепяме или управляваме заедно защото никой от тези проблеми правителството не реши", заяви Бойко Борисов.

Лидерът на "Възраждане" пък обяви, че партията му ще се бори да е първа политическа сила на предстоящите избори. Според Костадин Костадинов сегашните управляващи целят да вкарат България във война.

"Очакванията ни са "Възраждане" да бъде първа политическа сила. Затова се борим. Ние се борим, не просто да отидем и да спечелим изборите, ние се борим България да продължи да съществува. Ние отиваме на война. Ние не отиваме на избори, ние отиваме на война. Тези хора, ако ние загубим тези избори, ще ни вкарат във война. Не знам дали го разбирате, ще ни вкарат във война. Няма да се поколебаят да го направят това нещо. Те затова са инсталирани. И затова правят всичко необходимо, ако не ни вкарат във война, да доунищожат българската икономика. Както виждате в момента, ситуацията с газа го показва. Вчера излезе една апокалиптична прогноза на председателя на Асоциацията на индустриалния капитал Велев, който каза, че се очаква, ако така продължават нещата, съкращение на 250 000 хиляди работни места. На практика това правителство и тези партии ни обявиха война. Другите, които претендираха да бъдат опозиция - ГЕРБ и ДПС, те са в същата ситуация.

По думите му "Възраждане" няма с кого да направят коалиция, освен с българския народ.

В ефира на БНТ на въпроса дали биха приели подадената от Бойко Борисов ръка за реформи Стоян Михалев от "Демократична България" отговори така:

"Това е все едно да ме питате готови ли сме с Борисов да преборим Борисов".

Той не даде категоричен отговор възможна ли е коалиция на ПП и ГЕРБ.

"Силно се надявам това да не се случи . Това ще е много голямо разочарование за всички хора, излезли по площадите".

Отново пред БНТ Станислав Анастасов от ДПС заяви, че партията му има много общ език с "Да, България", но са си останали само с говоренето през последната година. А Михал Камбарев от ПП напълно отрече възможна коалиция с ГЕРБ, като коментира, че те "осъзнават, че вече са история".

Ще има или не предизборни коалиции и какви ще бъдат те - въпросът засега с много неизвестни.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Какво се случва с руските имоти по Черноморието?
Какво се случва с руските имоти по Черноморието?
Кристиано Роналдо взе участие в контрола на Юнайтед
Кристиано Роналдо взе участие в контрола на Юнайтед