НОВИНИ

Станислав Анастасов, ДПС: Някой се готвеше да вземе пазарния дял на "Булгаргаз" много преди войната

bnt avatar logo
от БНТ
18:29, 31.07.2022
Чете се за: 03:12 мин.
У нас
Слушай новината

Имаме много общ език с "Да, България" - говорим си за много работи - съдебна реформа, паспорти, борба с корупцията - и си останахме само с говоренето през последната година. Това заяви в студиото на "Говори сега" зам.-председателят на ДПС Станислав Анастасов.

По думите му нито една от тези теми не е била достатъчно важна за "Да, България", че да я вземат присърце. На въпрос дали ГЕРБ би била обединяваща за коалиция около евроатлантическите ценности, Анастасов отговори:

"Следим действията на ГЕРБ, но аз не съм убеден, че "Да, България" напоследък прояви много евроатлантически характер. Те управляваха спокойно с партия, която отхвърли и актуализацията на договорите за Ф-16 и излъга за новата поръчка", коментира той, визирайки БСП.

Бойко Борисов предложи на партиите програма с приоритети за бъдещо управление

По думите му искането на Корнелия Нинова да върне мандата на 15 август под претекст избора за КЕВР, тя е опитала да наруши Конституцията. Това било предотвратено от намесата на президента и отказа на ИТН да участват в преговорите.

"С Корнелия Нинова спорихме за календара - тя си мислеше, че сме някъде след 1971 г., ние твърдяхме че сме 2023 г. Тя твърдеше, че е в сила старата конституция, където член първи и нейната партия са водещи, а ние отидохме около 50 и няколко години напред, когато вече има демократична конституция и ролята на нейната партия не е водеща", заяви политикът.

Александър Николов: Газ има, трябва разходите да се направят социално поносими

По отношение на газовата диверсификация и поръчаните нови танкери Анастасов коментира, че имаме "виртуални договори, за които няма резервирана инфраструктура". Обяви, временната парламентарна комисия за изясняване на обстоятелствата около газовите доставки е установила, че "някой се е готвел да вземе пазарния дял на Булгаргаз" много преди войната в Украйна и спирането на доставките от "Газпром":

"Докладът на временната комисия в парламента намира такива действия и е предаден на специализираните институции. Да не говорим за търга - как някои фирми подават оферти още преди "Булгаргаз" да е поискал такива. Има аномалии, при които виждаме, че желанието да се направи нещо с цел бърза печалба е било огромно, но реализацията е била доста аматьорска."

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече теми от "Говори сега"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жоржиньо Вейналдум е пред трансфер в Рома
Жоржиньо Вейналдум е пред трансфер в Рома
Даниел Митов: Трябва да обърнем внимание на залежите на газ в България, включително на шистовия
Даниел Митов: Трябва да обърнем внимание на залежите на газ в България, включително на шистовия