НОВИНИ

Бойко Борисов предложи на партиите програма с приоритети за бъдещо управление

bnt avatar logo
от БНТ
13:34, 31.07.2022
Чете се за: 03:10 мин.
У нас
Слушай новината

Бойко Борисов отправи обръщение към всички политически партии като заяви, че ГЕРБ са готови да управляват с всички, които биха се обединили около програма с определени приоритети.

"Ще управляваме само с партии, или ако народът ни обяви за опозиция, само ако първият закон е 100% диверсификация от "Газпром". И без, и със правителство, без значение - 100% диверсификация", заяви Борисов.

Още сега служебното правителство ако иска, може да обяви търг за дългосрочни доставки на газ за 10 години, за да има яснота за домакинствата, каза още той. Освен това, по думите му, много български компании вече могат да доставят газ.

"Трябва да се съсредоточим в добива на български газ - Хан Аспарух, Силистар, шистов газ - вече технологиите са нови и не се ползват химикали. Партии, които са готови да подкрепят това, са наши съюзници", каза Борисов.

Той изброи още пет приоритета на ГЕРБ:

  • Таван на цените на горивата - 2,70 лв.
  • Поръчка на вторите изтребители Ф-16
  • 100% диверсификация от руското ядрено гориво и изграждане на нови ядрени мощности
  • Да спрат издевателствата с цената на тока
  • Съдебна реформа

С предложенията си на практика Борисов намекна, че ГЕРБ са готови да управляват с партии като "Продължаваме промяната" и "Демократична България". По думите му сега партиите много обичат да заклеймяват с кого може и с кого не може да се правят коалиции.

"Можем да стигнем и до съдебна реформа, макар че от директно излъченото предаване разбрахме, че съдебната реформа за тях е една бухалка. В момента, в който решат, че ще правим истинска съдебна реформа, сме готови на кръгла маса", каза още Бойко Борисов.

Пресконференцията можете да гледате тук

ГЕРБ: Договорените количества газ няма да покрият нуждите на страната

Делян Добрев изнесе данни, че страната ни вероятно няма да има достатъчно количества газ за зимата въпреки договорените нови доставки и показа писмо, изпратено от "Булгаргаз" до Българския енергиен холдинг.

"Най-интересната информация е, че директорът на "Булгаргаз" казва, че за месеците октомври, ноември и декември недостигът на газ в България е съответно 1.8 млн., 2.1 млн. и 2.7 млн. мегаватчаса. В следващото изречение се казва, че за този период трите танкера биха задоволили търсенето в България с 1 милион. тоест, на нас не ни стигат между 2 и 3, а евентуално от танкерите ние ще имаме 1 милион мегаватчаса", каза Добрев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кой почиства често посещаваните места в планините?
Кой почиства често посещаваните места в планините?
Новата вълна: 27,6% са положителните проби, малки болници се затрудняват с обслужването на пациенти
Новата вълна: 27,6% са положителните проби, малки болници се затрудняват с обслужването на пациенти