Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Енергийни експерти: Петков и Николов залагат мини за следващия кабинет с газовите доставки

bnt avatar logo
от БНТ
17:16, 31.07.2022
5175
Чете се за: 04:17 мин.
У нас
Слушай новината

Енергийната криза, като основна тема пред България и Европа, беше и най-следена през последната година. Оказа се, че това ще бъде и темата, около която ще се дискутира по време на служебния кабинет и в предизборната кампания.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов посочи шест приоритета, които ще залегнат в програмата на партията. 4 - свързани с горивата и тока, един със съдебната реформа и един с новите изтребители Ф-16.

В предаването "Денят започва с Георги Любенов" енергийният министър в оставка Александър Николов отново обясни, че в енергетиката всичко е наред, но "Газпром" не е сигурен източник в условията на войната в Украйна. По думите му в зависимост от това колко е студена зимата 7-те танкера, които е намерил ще стигнат. По думите му служебното правителство трябва да реши дали да подпише договора за тях и как да транспортира газа.

ГЕРБ: Договорените количества газ няма да покрият нуждите на страната

Темата в "Говори сега" коментираха енергийните експерти Еленко Божков и Иван Хиновски

Божков донесе в студиото писмото, изпратено от "Булгаргаз" до Българския енергиен холдинг, което по-рано днес и ГЕРБ представиха на пресконференцията си.

"С това писмо се изобличават всичките лъжи на министър-председателя и на Александър Николов. Писмото показва как в 11 без 5, когато президентът казва, че правителството оставя страната в енергиен хаос, те направиха заседание и то с протоколно решение, на което приеха условия, които са направо заробващи."

Петков: Служебното правителство трябва да осигури инфраструктурата за доставките на газ от 7-те карго кораба

Божков заяви, че договорените количества ще се продават със 119% над референтната цена, което означава 11.57 долара на мегаватчас. Същото количество от "Газпром" ще е с около 33% по-евтино, коментира той.

Според Иван Хиновски не са сметнати нито времето, нито разходите за регазификация и пренос през гръцкия конектор, което ще оскъпи газа с около 50%.

"Булгаргаз" казва, че до края на годината доставки до Ревитуза няма възможност, за Турция не е сигурно заради отношенията. На 27 юли "Булгаргаз" сезира министъра за проблемите. Какво може да направи министърът за това време? Това декларативно показва, че Николов залага мини на следващите министри и на следващия кабинет. В това писмо пише, че основният проблем е капацитетът на регазификация на Ревитуза и възможността да достъп до нашата мрежа. Не се предвижда влизане в действие на връзката Комотини - Стара Загора", заяви той.

По думите на двамата, от гръцка страна има сигнали за редица проблеми с интерконектора и оценката на гръцкия регулатор е, че до три месеца няма как да бъде издаден Акт 16.

Петков: Интерконекторът с Гърция трябва да получи Акт 16 до края на август

Божков и Хиновски подчертаха още, че договорените количества втечнен газ няма да стигнат за потреблението през зимата - нещо, за което предупреждават и от ГЕРБ.

"С тези 7 танкера ще имаме полупарно и полуиндустрия. Явяват се и други проблеми като това, че Европа иска да си намали потреблението", заяви Иван Хиновски.

Какво казаха още Еленко Божков и Иван Хиновски вижте във видеото

Гледайте повече теми от "Говори сега"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Директор в Ботев Пд подаде оставка след конфликт с Валентич
Директор в Ботев Пд подаде оставка след конфликт с Валентич
Президентът удостои с почетен знак директора на Американския еврейски комитет
Президентът удостои с почетен знак директора на Американския еврейски комитет