НОВИНИ

Новата вълна: 27,6% са положителните проби, малки болници се затрудняват с обслужването на пациенти

bnt avatar logo
от БНТ
13:28, 31.07.2022
Чете се за: 03:07 мин.
У нас
Слушай новината

Все по-отчетливо се наблюдава натискът на лятната вълна на коронавируса. 27,6% от направените проби за последното денонощие са били положителни. В болница вече са близо 1000 души.

722 са новите случаи на COVID-19

От днес и област Ловеч премина границата от 250 на 100 000 заразени и е в червената зона по брой положителни за коронавирус. На този фон болницата в Дупница е изправена пред трудната задача да се справи с обслужването на болните от ковид отделението. Липсата на персонал е хронична за болницата, но напоследък положението е още по-тежко.

В инфекциозното отделението на общинската болница в Дупница работят пет медицински сестри. Четири от тях са в пенсионна и предпенсионна възраст и въпреки че много се стараят, повечето изпитват трудности при работата с компютър.

"Особено им е трудно с новото електронно здравеопазване и с всеки изминал ден, дори и днес даже, една голяма част от сестрите от всички отделения бяха на обучение отново за въвеждане на данни в системата, с която работим", казва д-р Петър Попов от инфекциозното отделение на болницата в Дупница.

И тъй като в отделението е доста натоварено, д-р Попов решава да потърси доброволци, които да пишат епикризи и други документи, свързани с лечението на пациентите в отделението.

"Най-много са ни необходими точно за компютърното обслужване на документацията, отзоваха се вече хора. Това са хора без медицинско образование, но с много добра компютърна грамотност. Вчера дори ми е помогнала една от майките на деца, които сме лекували в отделението.", разказва той.

Заради недостатъчния персонал, сутрин в инфекциозното отделение работи само по една медицинска сестра.

"Сутринта потокът от болни е по-голям, има доста манипулации, измерват се жизнени показатели. Работи се на компютър, което също отнема време и така... Когато човек е сам цялото това нещо му идва в повече. Освен това, заедно с тези неща, се налага да се приемат пациенти, да се изписват пациенти, което също е свързано с време и би било добре, ако има някой, който да ни помогне", казва Ваня Шарлачка, медицинска сестра.

В средата на седмицата отделението беше пълно с пациенти с ковид, наложи се да бъдат разкрити и няколко допълнителни легла.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бойко Борисов предложи на партиите програма с приоритети за бъдещо управление
Бойко Борисов предложи на партиите програма с приоритети за бъдещо управление
Русия: Украински дрон атакува щаба на Черноморския флот в Севастопол
Русия: Украински дрон атакува щаба на Черноморския флот в Севастопол