НОВИНИ

Войната в Украйна: Руска атака в Николаев, евакуация от Донецк

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
12:44, 31.07.2022
Чете се за: 03:25 мин.
По света
Слушай новината

Президентът на Украйна Володимир Зеленски нареди задължителна евакуация от района на Донецк. За масирана руска атака се съобщава в Николаев. Обстрел е имало и Харков, твърдят местните власти.

"Пак се стреля! Седя си тук - когато дойде ракета, просто залягам, може би затова съм жива. На 75 съм!", казва Галина Чорна от Харков.

Галина е единствената, която живее в тази девететажна сграда в един от кварталите на Харков. След поредна атака, апартаментът й е без врата и стъкла. Полицията ми донесе радиатор, обикалят ме съседи, но ме е страх, казва през сълзи тя. Повечето от блоковете в предградието са със значителни щети. Хората живеят в мазетата. Въпреки всичко, местните власти се опитват да продължат да работят.

"Възстановяваме отоплението, топлата вода. От комуналните служби сме", пояснява Володимир Манжосов.

Всичко трябва да се построи наново, но няма да е тази зима, казва губернаторът на Харковска област.

"Задачата ни сега е да мислим за предстоящия отоплителен сезон, в максимална степен да бъде възстановена важната инфраструктура. Щетите и пораженията обаче са големи. Няма да може да се построи наново засега", тревожи се Олег Синегубов, губернатор на Харковска област.

Междувременно Москва покани представители на ООН и Червения кръст да разследват смъртта на повече от 50 военнопленници, загинали при атака на затвор, който се намира в другата част на Донецка област, контролирана от проруските сепаратисти. Русия и Украйна се обвиняват взаимно за нападението в Оленивка, при което загинаха украински военни. А президентът Зеленски нареди евакуация от Донецка област.

"Има решение на правителството за задължителна евакуация от района на Донецк, всичко е организирано. Пълна подкрепа, пълно съдействие - и като логистика, и като средства. Трябва ни съгласието на хората, които все още не са решили да тръгнат. Тръгвайте - ние ще помогнем. Ние не сме Русия - затова всеки живот ни е важен и ще направим всичко възможно да спасим възможно най-много хора и да ограничим максимално руския терор", каза Володимир Зеленски.

Междувременно украинската страна заяви, че е приключила с подготовката и вече е в готовност да възобнови износа на жито. Готовност за действие са заявили и в Турция, с чиято помощ Киев и Москва се разбраха за житото.


ЕКИП НА БНТ В ГОРЕЩИ ТОЧКИ В УКРАЙНА

БИТКАТА ЗА КИЕВ: ВИЖТЕ СПЕЦИАЛНИТЕ РЕПОРТАЖИ НА БРУНО БЕКМАН

КОНФЛИКТЪТ В УКРАЙНА: НАЙ-ВАЖНОТО, КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Англия се цели към първа титла на Стария континент срещу хегемона Германия
Англия се цели към първа титла на Стария континент срещу хегемона Германия
Черно море се наложи над Черноморец Балчик в контрола
Черно море се наложи над Черноморец Балчик в контрола