НОВИНИ

Подсигурени ли са газовите доставки или не - темата отново скара управляващи и опозиция

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
20:37, 31.07.2022
Чете се за: 04:50 мин.
У нас
Слушай новината

Пореден сблъсък между бивши управляващи и опозиция по темата газ. Министърът в оставка Александър Николов заяви в "Денят започва с Георги Любенов", че има наличен природен газ, а следващата стъпка е да се вземат такива решения, които да направят разходите за него социално поносими.

Николов каза още, че следващото правителство ще вземе окончателно решение какво ще се случи с договорените 7 танкера със синьо гориво. На брифинг по-късно от ГЕРБ контрираха, че правителството в оставка не е осигурило начин, по който да бъдат разтоварени договорените танкери с втечнен газ. Лидерът на партията Бойко Борисов призова правителството в оставка да организира незабавно публичен конкурс за доставки.

В ефира на БНТ енергийният министър в оставка обяви, че има много варианти за действие за 7-те договорени танкера със синьо гориво. Това включва използването на алтернативни трасета за доставка или препродаване на количества. Договорът бил с американска фирма.

"Изключително грозно е да се работи със страховете на хората предизборно, ама изключително грозно! Всъщност, ако има някой по-добро решение - през цялото време сме питали всички, всеки един да заповяда и да каже. Второто и третото карго с газ могат да бъдат разтоварени на алтернативни терминали. Дори и да не стане това, има механизъм да бъдат изкупени обратно или продадени с печалба за дружеството", обясни Александър Николов.

ГЕРБ: Договорените количества газ няма да покрият нуждите на страната

Според Делян Добрев от ГЕРБ обаче, не било ясно дали е подписано споразумение за доставка на този газ, защото срокът бил до 28 юли. След това той показа писмо, изпратено от "Булгаргаз" до Българския енергиен холдинг, според което няма налично достатъчно количество газ за октомври ,ноември и декември в размер на между 2 и 3 милиона мегават часа за всеки от месеците:

"И още в следващото изречение се казва, че за този период трите танкера биха задоволили търсенето в България с 1 милион. Т.е. на нас не ни стигат между 2 и 3, а евентуално от танкерите ние ще имаме 1 милион. Ако се намери къде ще бъде разтоварен. Защо няма да се намери къде защото те не купиха капацитета в терминала в Ревитуза", уточни Добрев.

Лошото управление е причина за задълбочената енергийната криза, посочи лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

"Писмата на "Булгаргаз" показват пълния провал. Пълен провал показват и всичките им ходения до Баку. И съжалявам, но само за няколко дни щях да се разбера с Ердоган и да приключим темата."

Енергийни експерти: Петков и Николов залагат мини за следващия кабинет с газовите доставки

Първият закон на новото 48-о Народно събрание да бъде за 100 процента диверсификация от "Газпром" ще настояват от ГЕРБ.

Природният газ отдавна не е енергиен ресурс, а политически инструмент, каза енергийният министър като коментар на думите на руския посланик, че доставките на газ могат да веднага да бъдат възстановени.

Митрофанова: Надявам се следващото българско правителство да е по-прагматично

"Последното предложение относно съществуващия и все още активен договор между "Булгаргаз" и "Газпром експорт" е от страна на "Булгаргаз" към "Газпром експорт". Няма нещо, което "Булгаргаз" да можеше да направи допълнително, уточни Николов.

Според него за момента Европа не може да се справи без "Газпром експорт". Диверсификацията на доставките обаче е важна за България в дългосрочен план, въпреки че при действащия сега договор страната има относително добър баланс.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ПП: Когато имаме независима прокуратура и Борисов понесе отговорност, ще имаме не 6, а 600 общи точки
ПП: Когато имаме независима прокуратура и Борисов понесе отговорност, ще имаме не 6, а 600 общи точки
Какво се случва с руските имоти по Черноморието?
Какво се случва с руските имоти по Черноморието?