Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Зеленски: Украинският износ на зърно започна, но е рано за прогнози

от БНТ
06:50, 02.08.2022
Чете се за: 01:37 мин.
Европа
Слушай новината

Все още е рано да се прогнозира как ще се развия ситуацията с украинския износ - това беше сред акцентите в среднощното обръщение на президента Володимир Зеленски.

Според него възобновяването на работата на украинските пристанища по Черно море е положителен знак. Нямаме никакви илюзии, че Русия ще се въздържа от опити да наруши украинските доставки, каза още Зеленски.

Според Киев инициативата, медиатора на която са ООН и Турция, е от огромно значение както за Украйна, така и за целия свят.

Първият кораб, потеглил от Одеса, с царевица на борда, днес трябва да акостира в Истанбул - за инспекция, след което да продължи пътя си към Ливан.

"Засега е много рано да се правят заключения и да се предвидят бъдещи стъпки. Но - пристанището заработи, износът започна. И може да се каже, че това е първият положителен сигнал, че има шанс да се спре продоволствената криза по света. Сега всичко зависи от прилагането на параметрите за сигурност, заложени в споразумението за износ, отговорни за което са партньорите ни - най-вече ООН и Турция", каза Зеленски.

Снимки: БГНЕС

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
2610 са новите случаи на коронавирус, 24 души са починали
2610 са новите случаи на коронавирус, 24 души са починали
Лидерът на "Ал Кайда" Айман ал Зауахири е убит при атака с дрон
Лидерът на "Ал Кайда" Айман ал Зауахири е убит при атака с дрон