НОВИНИ

Шофьор с отнета заради алкохол книжка предизвика катастрофа в Пловдив

bnt avatar logo
от БНТ
09:20, 02.08.2022 (обновена)
Чете се за: 04:22 мин.
Криминално
Слушай новината

Шофьор с отнета заради алкохол книжка предизвика катастрофа в Пловдив и отказа проба с дрегер. Оказва се, че редица пробойни в законите му позволяват да не даде и кръвен тест за алкохол. Според очевидци на инцидента мъжът е шофирал пиян за пореден път.

В събота вечерта Димо Нейков пътувал заедно със съпругата си, когато неочаквано кола от насрещното движение се устремила към тях.

"Имах точно миг преди да ни удари колата, успях да избегна челния сблъсък, но удари ни отстрани. За късмет отзад беше само кучето, а не трите ни деца, които обикновено са там", каза Димо Нейков.

След като се уверил, че жена му е добре, Димо отишъл до колата, която ги ударила, за да провери как е другия шофьор.

"Човекът беше в абсолютно нетрезво състояние , дотолкова, че да ходи трудно и трудно да говори", казва той.

Свидетели на случилото се, веднага разпознали шофьора, причинил инцидента.

"Често е пиян, но рядко си позволява да кара, по-скоро си седи в колата и си слуша музика", казва жена.

Водачът е отказал да даде проби за алкохол, както на място, така и в болница.

Димо Неков каза:

"На мен ми направиха, разбира се показа 0, идва ред на другия водач и се оказах, че той каза: "Аз проби не давам". Те още тук му поискаха книжката, оказа се, че той няма, те провериха, то си има там онлайн система и оказа се, че му е отнета книжката, точно заради шофиране с алкохол.

- Това, кое поред провинение е, разбрахте ли?

- Доколкото чух - 14-то или 15-то.

Водачът е бил задържан за 24 часа. Той е без книжка за срок от две години, отново заради отказ да бъде тестван за алкохол.

"По случая е образувано бързо производство. До няколко дена трябва да има осъдителна присъда за този случай. Сега го грози наказание "лишаване от свобода" до три години и глоба от двеста до хиляда лева. Това е по Наказателния кодекс", каза главен инспектор Йордан Милушев от Пътна полиция Пловдив.

От прокуратурата обясниха, че процедурата за принудително вземане на кръвна проба трябва да мине през съдия и отнема повече от 45 минути. А това е срокът, в който по закон, при инцидент в населено място, трябва да бъде направено изследването, за да са валидни резултатите от него.

"Имаме такъв пропуск в нашето законодателство. Полицаите няма какво да направят, законът е категоричен, така че трябва да се развържат правомощията на полицията в тези случаи или конфискация на превозното средство на пияни и дрогирани шофьори или временно задържане поне за една или две години на това превозно средство", каза Владимир Тодоров от Българска асоциация на пострадалите при катастрофи.

"Настоявам за промяна в този закон или поне в механизма му, да бъде работещ - човек, който е във видимо нетрезво състояние да бъде санкциониран като такъв", казва потърпевшият Димо Нейков.

За момента санкцията за мъжа, отказал да даде проба за алкохол, е сваляне на номерата на автомобила му. Очаква го дело по бързата процедура. Потърсихме го за коментар, но той не беше в дома си.

Репортер: Галена Паскова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Продават на търг бижута на Елвис Пресли
Продават на търг бижута на Елвис Пресли
Николай Денков: Осигурих максимална приемственост
Николай Денков: Осигурих максимална приемственост