Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Цените на газа и горивата, инфлацията и блокираните ремонти - сред приоритетите на новия кабинет

от БНТ
13:13, 02.08.2022
Чете се за: 03:07 мин.
У нас
Слушай новината

В Гранитната зала на Министерски съвет правителството в оставка с премиер Кирил Петков предаде властта на новия служебен кабинет, оглавяван от Гълъб Донев.

Церемонията по предаването на властта вижте във видеото.

Гълъб Донев: Служебното правителство не е Б отбор в управлението на държавата

"От името на нашето коалиционно правителство ви предавам управлението на страната! Противно на внушенията, условия за апокалипсис в България няма. Няма заложени мини, клопки, подводни камъни, които да отклоняват вниманието ви от подготовката на честни избори. Въпреки световната криза през изминалите седмици сме изградили добра основа и българските граждани с ваша помощ може да имат спокойствие и предвидимост през следващите месеци", каза Кирил Петков, обръщайки се към членовете на служебния кабинет.

Смяната на властта (Снимки)

Петков допълни, че воденето от него правителство оставя 1,5 млрд. лв. излишък в бюджета. Готови са и оперативните договорености по Плана за възстановяване.

Той изрази надежда служебният кабинет да продължи борбата с корупцията и срещу липсата на справедливост в съдебната система и пожела кураж, смелост и успех на новите министри.

Служебният министър-председател Гълъб Донев се обърна към новите министри с очакване за умни решения с цел подобряване на живота на хората, а не умели политически послания.

"Клетвата вече е в сила! Пожелавам ви характер, смелост и мъдрост, за да отстоявате с всеки свой подпис и решение националния интерес. Запазете дистанция от властта, за да не губите връзката си с хората. Когато търсите решение за съществуващ проблем, мислете за всеки човек, който трябва да се справя с него. Държавата, за която обикновено се говори като за нещо извън нас, всъщност сме самите ние!", каза Донев.

Освен организацията на изборите, Донев посочи и най-неотложните задачи пред новия кабинет: цените на природния газ и на горивата, високата инфлация, блокираните ремонти и поддръжка на пътищата в страната, протеста на пътностроителните фирми.

"Предстоят месеци на нажежени политически страсти. Имаме за задача да възстановим добрия тон и продуктивния диалог. Все още има надежда за това. Пожелава кураж и успех на всеки един от вас!", завърши Донев.

Чуйте последните новини, където и да сте! Последвайте ни във Facebook и Instagram Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Отбелязваме 119 години от избухването на Илинденско-Преображенското въстание
Отбелязваме 119 години от избухването на Илинденско-Преображенското въстание
Смяната на властта (Снимки)
Смяната на властта (Снимки)