НОВИНИ

Служебното правителство встъпи в длъжност

bnt avatar logo
от БНТ
12:00, 02.08.2022
6954
Чете се за: 06:45 мин.
У нас
Слушай новината

Служебното правителство, което беше посочено от президента Румен Радев, встъпи в длъжност. Министрите се заклеха на официална церемония в президентството.

"На вас се пада отговорността да се справите с предизвикателства, които бяха спестени на предишните три служебни кабинета. Поемате отговорност за управлението на България в труден момент за страната. Обществена умора от острото политическо противопоставяне, вихреща се инфлация и обедняване, непосилни цени на горива и енергоносители, липса на газ за зимата и тежко задлъжнял обществен доставчик, нормативен блокаж и разпадаща се пътна мрежа, засилващи се протести на различни браншови организации, липса на подготвени закони по Плана за възстановяване и устойчивост, и забуксувала съдебна реформа, и важни дейности за пълноценната ни интеграция в ЕС", каза президентът Румен Радев преди да представи министрите.

Вашето основно предизвикателство е свързано със сигурността, допълни още той.

Рискът войната да обхване нови територии е реален и ваш първи приоритет трябва да бъде да не се допусне въвличането на страната в конфликта, да предотвратите рисковете пред националната сигурност, да ускорите работата по модернизация на военните ни сили, каза Радев.

Смяната на властта (Снимки)

Пряко следствие на войната е глобалната енергийна криза. Служебният кабинет и следващите правителства трябва да се водят от два важни приоритета - сигурност на доставките и цена на енергоносителите. В центъра на вашата дейност трябва да бъдат интересите на обикновения потребител и на българската икономика.

Друга пагубна последица от войната е продоволствената криза. Важен приоритет пред вас е да осигурите ясен хоризонт на земеделските производители, продоволствена сигурност на държавата и овладяване на цените.

Обществото ни очаква да чуе и цялата истина за строежа на АМ "Хемус", ремонтът на язовирите и други крупни корупционни проекти. Очаква и неотложни действия за гарантиране на безопасно движение по пътищата въпреки нормативния блокаж, допълни още Радев.

Трябва да разработите липсващите закони по Плана за възстановяване и устойчивост и да се направи последната решителна крачка за членството на България в Шенгенското пространство.

Основната задача е организирането на изборите, заключи президентът.

Радев представи служебния министър-председател Гълъб Донев. В цялата си дейност той е демонстрирал качества и компетентност за отговорни държавни позиции, каза Радев.

"В такъв момент обикновено се изказва благодарност за доверието и се заявява готовност за справянето с огромната отговорност, с която е свързан постът на министър -председателя. И аз ще го направя, защото знам от личен опит, че отговорността на хората и доверието на хората те пазят от загуба на равновесие, без значение колко високо в управленската йерархия се намираш".

Това бяха първите думи на служебния премиер Гълъб Донев по време на официалната церемония по встъпване в длъжност в президентството.

"Не губя равновесие от високото и не търся вратичката на закона. Президентът е гарант за премиера и министрите, на които дава своя кредит на доверие. Господин президент, благодаря за доверието, че поверихте управлението на държавата във време, натежало от кризи", добави Донев.

"Убедено твърдя, че служебното правителство не е Б отбор в управлението на държавата. И това не е някаква моя маркетингова приумица, това отсъжда основният закон", каза той.

"Предстои встъпване в длъжност на 100-тното правителство на България, което няма да разполага със 100 дни толеранс. Очаквам работа на 100% от колегите министри. На нас се пада нелеката задача да търсим решения за наследените кризи без да разполагаме с механизмите на работещо НС".

Донев заяви, че очаква работа от министрите по следните направления:

- организирането и провеждането на честни избори;

- възстановяване на доверието между институциите, които управляват държавата;

- намиране на изход от всички завещани кризи;

- сваляне на политическото напрежение;

- продължаване на работата по Плана за възстановяване и устойчивост.

Радев насрочи избори за 2 октомври, Гълъб Донев е служебен премиер

Четвъртото служебно правителство на държавния глава запазва структурата на редовния кабинет и четирима вицепремиери ще застанат до служебния министър-председател - Лазар Лазаров, който ще отговаря и за социалната политика. Христо Алексиев, който ще е вицепремиер по икономическите политики и министър на транспорта и съобщенията. Иван Демерджиев като заместник министър-председател по обществения ред и сигурност и служебен министър на вътрешните работи и Атанас Пеканов, който се връща като вицепремиер по управление на европейските средства.

Вижте кои са новите служебни министри

Всеки от министрите поотделно ще предаде ведомството, което е управлявал на наследника си.

Голяма част от имената в новия кабинет са били част от предишните три служебни правителства назначени от Румен Радев. Гълъб Донев е бил част от всички тях като негов ресор е социалната политика. Сред другите познати имена в кабинета са Крум Зарков, който застава на начело на министерството на правосъдието. Весела Лечева, която се отказа от борбата за 47-ия парламент заради конфликт с Корнелия Нинова, както проф. Велислав Минеков, който отново поема културното министерство.

Снимки: БНТ, Десислава Кулелиева

Чуйте последните новини, където и да сте!

Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Поставиха паметна плоча в чест на Борис Георгиев-Моката
Поставиха паметна плоча в чест на Борис Георгиев-Моката
Кирил Петков с обръщение: Изпълнихме обещанията си, не погазихме принципите си
Кирил Петков с обръщение: Изпълнихме обещанията си, не погазихме принципите си