НОВИНИ

Нов случай на замърсяване на морската вода във Варна

bnt avatar logo
от БНТ
18:14, 03.08.2022
Чете се за: 02:30 мин.
Регионални
Слушай новината

Нов случай на замърсяване на морската вода във Варна от днес този път на един от градските плажове, до Шокъровия канал. Варненци подадоха няколко сигнала и до контролните органи и до БНТ.

Наш екип провери има ли още следи от замърсяването и реагираха ли от инспекцията по околно среда.

Шокъровият канал е един от основните източници на замърсяване. Той събира не само дъждовната вода от целия район, а и постоянно е пълен с разнообразни незаконно изхвърлени боклуци.

Тази сутрин зрители сигнализираха, че водата е много по-мръсна от обичайното, а миризмата е на мръсен канал. Те изпратиха и клипчета на това, което се директно се влива в морето, а оттам течението го отнася към плажовете на юг от Шокъровия канал.

Час по-късно картината и миризмата са същите, мръсната вода е стигнала до най-близката буна и е с ясно очертани граници. Хора на плажа обаче не липсват. Това семейство идва поне три пъти седмично тук.

"Днес ни прави впечатление, че не е добра водата. Днес специално е много лоша водата, даже един плъх плуваше, видяхме го и изскочихме веднага. Но дали е замърсена или просто от някакво вълнение или течение е?", казаха жители на Варна.

От регионалната екоинспекция съобщиха за БНТ, че веднага след сигнала техни експерти, заедно с представители на Басейнова дирекция, са проверили трите дерета, които се вливат в Шокъровия канал и не са открили видими източници на замърсяване.

Ако до края на деня, бъде намерен замърсител, данните ще бъдат пратени до Община Варна, която отговаря за поддържането на Шокъровия канал. Ще бъде уведомена и Регионалната здравна инспекция, която контролира чистотата на морската вода, за да бъдат взети проби.

Репортер: Нивелина Няголова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Избори 2022 в дати и срокове
Избори 2022 в дати и срокове
БСП обвини президентството в реваншизъм, Йотова - опроверга
БСП обвини президентството в реваншизъм, Йотова - опроверга