НОВИНИ

"Булгаргаз" е продавал руски газ с надценка?

Николай Минков
от Николай Минков
18:27, 03.08.2022
Чете се за: 06:37 мин.
У нас
Слушай новината

"Булгаргаз" е доставял чрез посредници руско синьо гориво на завишени цени", заяви председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов пред БНТ. Той съобщи, че още днес ще поиска спешна среща с министъра на енергетиката за решаване на проблемите с природния газ. Шефът на регулатора предлага три варианта за излизане от кризата.

Иван Иванов: "Булгаргаз" са купили руски газ чрез посредник и ни го препродават с 20 евро по-скъпо

Тежки обвинения отправи старият нов председател на КЕВР Иван Иванов към настоящото ръководство на "Булгаргаз" и бившите управляващи, че са загубили 4 месеца, след като е станало ясно, че Русия няма да ни доставя природен газ, ако не платим в рубли, в които те са имали възможност да сключат дългосрочен договор с газови доставчици и по този начин да избегнат настоящата криза. Работодателите пък поискаха спешна среща със служебното правителство и с ресорния министър и настояват за държавна помощ.

Вижте още в прякото включване.

Председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов разкритикува ръководството на "Булгаргаз", че след 31 март, когато Кремъл обяви, че ще се плаща в рубли, вместо да закупи от борсата необходимите количества синьо гориво, е предпочел доставки през посредници.

"В същото време, което е особено печално, може да се окаже при проверка на документите, че всъщност "Булгаргаз" е закупил отново руски газ, но след посредник е купил руския газ и ни го препродава с около 20 евро по-висока цена, което е в тежък ущърб на българските потребители", заяви председателят на КЕВР Иван Иванов.

От "Булгаргаз" обясниха защо се е наложило да купуват от търговци на завишени цени.

"Тъй като доставките от "Газпром" са спрени, тоест ние така първия източник го нямаме и се обръщаме към търговците. Това са търговци на газ, които оперират в България и на съседни пазари. Техният основен бизнес е да набавят тази суровина. Те имат суровина от Русия, също така имат суровина от втечнен газ", допълни Иван Топчийски, председател на Съвета на директорите на "Булгаргаз".

"Всички от тях имат кораби, които са доставени. Това е един микс, който се предлага. Разбира се алтернативните доставки са по-скъпи, отколкото по дългосрочен договор, в рамките на 20% е разликата. Но за съжаление пред свършен факт, когато нямаме доставки, единственият полезен ход през май и юни беше краткосрочно да се набавят тези количества", отбеляза Иван Топчийски.

А шефът на КЕВР попита кой ще понесе отговорност за финансовия срив на "Булгаргаз".

"Необяснимо е как самият "Булгаргаз" буквално в рамките от 3 до 4 месеца от дружество, което беше на 60 млн. лв. печалба в началото на февруари, когато беше сменен съставът на ръководството на "Булгаргаз", натрупа 500 млн. загуба", добави председателят на КЕВР Иван Иванов.

От "Булгаргаз" не се съгласиха с констатацията.

"По първото твърдение за натрупани загуби последните 3-4 месеца и то в много голям размер бяха цитирани 500 млн., категорично не отговаря на истината. За последния отчетен период, когато имаме данни, дружеството е на оперативна печалба. Тя не е голяма", уточни Иван Топчийски, председател на Съвета на директорите на "Булгаргаз".

Въпреки поисканото рекордно поскъпване от 60% на газа за август, КЕВР няма да промени цената на парното, заяви председателят на регулатора Иван Иванов.

"Цената на топлинната енергия беше определена от комисията на 1 юли тази година, тоест само преди месец. Тя остава непроменена. По принцип решението е за едногодишен период - до 30 юни следващата година. Ако има драматична промяна в цената на компоненти, преди всичко в цена на природния газ, е възможно да се стигне ново решение за актуализиране на цените на 1 януари", каза Иван Иванов.

От бизнеса се обявиха против готвеното драстично поскъпване на газа през август.

"60-процентно увеличение означава увеличение на цените на крайните стоки и услуги, които се произвеждат от българските предприятия за българските потребители, тъй като правителството не спази обещанието си за запазване на природния газ към месец април, а регистрираме двукратно увеличаване на цената към месец август, това означава цените на крайните стоки", заяви Добрин Иванов, изпълнителен директор на АИКБ.

Работодателите очакват държавна подкрепа заради драстичния скок на газа.

"От новия кабинет очакваме спешни мерки за осигуряване на газовия баланс на страната до края на годината, тъй като след септември има около половината от наличните газови ресурси, които са необходими за осигуряване на потреблението на газ", допълни Добрин Иванов.

Работодателите очакват среща с новия служебен премиер и енергиен министър, а от КЕВР предлагат България спешно да сключи дългосрочен договор за доставка на газ, да се ускори пускането на газовата връзка с Гърция и строежа на терминала за втечнен газ в Александруполис, където участваме с 20% в капитала.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пирин получи най-солидната санкция след 4-ия шампионатен кръг
Пирин получи най-солидната санкция след 4-ия шампионатен кръг
Жителите на град Мартен и съседните села блокираха граничния пункт "Дунав мост" при Русе
Жителите на град Мартен и съседните села блокираха граничния пункт "Дунав мост" при Русе