НОВИНИ

Каква е реакцията на САЩ след ликвидирането на лидера на "Ал Кайда"?

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
18:20, 03.08.2022 (обновена)
Чете се за: 02:45 мин.
По света
Слушай новината

Ликвидирането на лидера на "Ал Кайда" може да предизвика нападения срещу американски цели от негови поддръжници. Предупреждението отправи Държавният департамент.

Айман аз Зауахири беше убит в неделя с удар с дрон в Кабул, след като дълго време оглавяваше списъка с най-издирваните терористи в света, а Вашингтон даваше за информация за главата му 25 милиона долара. Пред БНТ арабистът проф. Чуков коментира, че това не означава, че "Ал Кайда" е мъртва.

Лидерът на "Ал Кайда" е убит при американски удар в дома си в Кабул

Дни преди първата годишнина от американското изтегляне от Афганистан, запомнено със сцени на хаос и отчаяние и критикувано от мнозина в Америка, президентът Байдън оповести победа в борбата с тероризма заради ликвидирането на Заркауи.

И показа, че и без военно присъствие на терен ударите с дрон могат да бъдат ефективни. Но е факт, че един от най-големите врагове на Съединените щати и живял необезпокояван на метри от изоставеното американско посолство показа явно нарушение на споразумението от Доха от страна на талибаните.

С документа, подписан между талибаните и американската страна през 2020 година, движението се задължава да не допусне страната да се превърне в убежище на терористи, заплашващи сигурността на други държави.

"Ние съобщихме съвсем директно на лидерите на талибаните нашите възгледи за това, че са приютили Зауахири и семейството му. Показахме ясно не че вярваме, не че мислим, не че предполагаме, а че знаем, че това е нарушение на Споразумението от Доха", заяви Джон Кърби, съветник по сигурността в Белия дом.

Сега очакванията са "Ал Кайда" скоро да посочи своя нов водач. Арабистът проф. Владимир Чуков коментира в "Денят започва" по БНТ, че "Ал Кайда" в момента преживява смяна на поколенията в редиците си.

"В Близкия изток пенсионирани диктатори няма", каза проф. Владимир Чуков.

Лидерите на талибаните провеждат заседания, за да решат какъв да бъде отговорът им след удара с дрон, при който в Кабул беше ликвидиран лидерът на "Ал Кайда".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жителите на град Мартен и съседните села блокираха граничния пункт "Дунав мост" при Русе
Жителите на град Мартен и съседните села блокираха граничния пункт "Дунав мост" при Русе
Избори 2022 в дати и срокове
Избори 2022 в дати и срокове