Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Румъния няма да пести газ, хранилищата в страната се запълват с добри темпове

Фани Аронова
от Фани Аронова
20:51, 04.08.2022
Чете се за: 03:10 мин.
По света
Слушай новината

В Румъния газохранилищата се запълват с добри темпове и страната не вижда нужда от икономии заради енергийната криза в Европа. Още повече там разчитат и на добив от офшорните си залежи в Черно море.

При това положение Румъния няма да изпълни европейския регламент за намаляване на потреблението на природен газ през следващата зима, съобщи министърът на енергетиката. Общата европейска мярка беше предприета заради драстичното съкращаване на доставките на руски газ и пълното им спиране за 12 държави, сред които и България.

Страните от Евросъюза се разбраха за икономии на природен газ от 1 август до края на март идната година, за да се подготвят за възможно спиране на доставките от Русия, припомни румънският енергиен министър Вирджил Попеску и подчерта, че мярката не е задължителна.

"На 26 юли министрите на енергетиката на страните от ЕС се споразумяха за доброволно намаляване на потреблението на природен газ с 15% тази зима. Този регламент ще стане задължителен, ако Европейската комисия реши да повиши нивото на тревога - в случай, че три държави членки поискат това. В този момент ние не виждаме причина да намаляваме потреблението с 15%", каза Вирджил Попеску, министър на енергетиката на Румъния.

Цифрите сочат, че страната няма причини за тревога, допълни Попеску. По план до този месец трябваше да се запълнят 46% от обема на газохранилищата, но това ниво е надхвърлено. Затова още през юли беше обявено, че има достатъчно синьо гориво за зимата.

"В края на миналата седмица регистрирахме с 200 млн. кубични метра газ повече от количеството, което имахме по същото време миналата година. Не съществуват никакви опасения, че Румъния няма да има достатъчно газ за следващия зимен сезон", заяви Николае Чука, министър-председател на Румъния.

Предвижда се до първи ноември запасите в газохранилищата да достигнат 80%. В критичната за цяла Европа ситуация в края на май Букурещ направи сериозна стъпка към енергийна независимост. След години на забавяне парламентът прие нов Закон за офшорните залежи, който позволява на чужди инвеститори да добиват газ в Черно море.

Сега едва 10% от нужния за страната газ се внасят от Русия. Очаква се в бъдеще да има излишък от синьо гориво, който Румъния да изнася в региона.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Световният шампион по вдигане на тежести Карлос Насар е арестуван в Поморие, шофирал пиян и дрогиран
Световният шампион по вдигане на тежести Карлос Насар е арестуван в Поморие, шофирал пиян и дрогиран
Спартак Варна пуска най-новото си попълнение срещу Хебър на "Коритото"
Спартак Варна пуска най-новото си попълнение срещу Хебър на "Коритото"