НОВИНИ

Бербатов: БФС няма право да взима каквито и да било решения, докато съдът не се произнесе за конгреса от 18 март

бербатов бфс право взима каквито било решения докато съдът произнесе конгреса март
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
17:36, 23.03.2022
Чете се за: 03:30 мин.
Спорт
Слушай новината

Димитър Бербатов, който бе избран за президент на Българския футболен съюз на организиран от неговия екип конгреса на 18 март, коментира решенията на централата, взети след днешното заседания на Изпълнителния комитет.

Според Бербатов наказанията на клубовете, участвали на мероприятието в зала 3 на НДК в петък, са абсурдни и допълни, че БФС няма право да взима каквито и да е решения в тази връзка, докато съдът не се произнесе относно законността на конгреса от 18 март.

Рекордьорът по голове с националния отбор сподели, че ще подаде жалби до Министерството на младежта и спорта, ФИФА и УЕФА и категорично заяви, че той и екипът му ще защитят наказаните клубове и лица с всички възможни законови средства.

Бербатов допълни, че междувременно продължават всички съдебни процедури срещу сегашното ръководство на БФС, които са в ход.

Реакцията на Димитър Бербатов след решенията на БФС:

"Задължително и напълно нормално е да взема отношение след днешните абсурдни решения на Изпълнителния комитет на Българския футболен съюз. Няколко неща искам да кажа.

Докато съдът не се произнесе относно законността на конгреса от 18 март, БФС няма право да взима каквито и да било решения в тази връзка. Налагането на наказания, без да се гарантира правото на защита на обвинените, е в нарушение на Конституцията на България. Това е сталиниски начин на управление, а налагането на различни наказания за едно и също провинение е явна дискриминация.

До този момент никой не е виждал решението на ИК за отмяна на конгреса на 18 март. То не съществува и не е изпращано до клубовете. При това положение клубовете бяха длъжни да се явят на конгреса и то тези, които успяха в срок да издигнат делегат. Аз и моят екип ще защитим наказаните клубове и лица с всички възможни законови средства. Ще подадем необходимите жалби и ще сезираме Министерството на спорта, ФИФА и УЕФА.

Междувременно продължаваме всички съдебни процедури срещу сегашното ръководство на БФС, които са в ход. Колкото до писмото от ФИФА и УЕФА - те не правят констатации и не взимаш решения. Писмото им повтаря твърденията на БФС, което не е заключение. Нормално е двете организации да са обезпокоени от кашата, която ръководството на БФС забърка, като първо се опита да отмени, а после и да бламира провеждането на законен конгрес на 18 март. Неслучайно ФИФА и УЕФА иска становището на Министерството на спорта - то ще е ключово за крайното решение на ФИФА и УЕФА.

Това е ситуация, от която никой не печели, най-вече футболът. Очакваме Министерството на спорта и министъра да вземат отношение по въпроса и веднъж завинаги това да приключи. Единственото, което всички искат, е честен и прозрачен конгрес", заяви Димитър Бербатов.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Михайлов: Винаги съм бил за обединение във футбола ни, въпреки че срещу мен се води война
Михайлов: Винаги съм бил за обединение във футбола ни, въпреки че срещу мен се води война
Гора на новия живот в Димитровград
Гора на новия живот в Димитровград