НОВИНИ

Бербатов: Незаконно ще е конгресът на БФС да не е изборен

димитър бербатов бфс планира отмени конгреса
Снимка: Десислава Кулелиева, БНТ
bnt avatar logo
от БНТ
17:51, 15.02.2022
Чете се за: 04:47 мин.
Спорт
Слушай новината

Кандидатът за президентското място на Българския футболен съюз - Димитър Бербатов, коментира слуховете, че ръководството на централата планира конгресът на 18 март да не бъде изборен.

Според бившия нападател на Манчестър Юнайтед, подобна подмяна на дневния ред на конгреса е незаконна.

"Конгресът е насрочен за 18 март. Разбрах за прокрадващото се мнение, че конгресът няма да бъде изборен, но той е записан като такъв. Сроковете, в които можеше да се промени дневния ред са изтекли. Ако тръгнат да го правят, ще бъде по незаконен начин. Ние стартирахме нашата обиколка из страната, защото сме длъжни да я направим, да се срещнем с всички клубове", заяви Бербатов в Русе, където заедно с екипа си проведе среща с футболните клубове от региона и Разград.

Бербатов алармира, че месец и три дни преди провеждането на конгреса на БФС все още няма назначена комисия за организацията, която да определи правилата за него.

"Очакваме всичко и нищо по-различно от миналия път. Преди малко пуснах едно клипче в социалните мрежи, за да обявя, че тръгваме на обиколка и че вчера пак имаше Изпълком, който беше мистериозен и потаен. Нищо не стана ясно. Имаше една точка от дневния ред, най-важната, а именно - организацията на Конгреса. Тя не е била гледана и не са взети никакви решения, а има само месец до провеждането му. Няма комисия, която да организира Конгреса, правилата не са ясни. Времето си тече. Все неща, които будят съмнение, че в БФС се готвят да няма изборен Конгрес. Но вече няма законово основание това да се случи. Ние все пак трябва да сме готови за абсолютно всичко", допълни бившият национал.

Димитър Бербатов твърди, че идеята за въвеждането на дигитална система за картотекиране в българския футбол е била вписана в програмата на екипа му и открадната и по-късно имплементирана от сегашното ръководство на централата.

"Който е бил на срещите ни с клубовете миналата година, знае, че това, което ние говорихме тогава сега БФС се опитва да го приложи. Като онлайн картотекирането, дигитализация на цялата федерация и т.н. Всичко го има в програмата ни, която я публикувахме на нашия сайт, още когато дадох първата пресконференция. Т.е. ние предварително сме ги обявили тези неща, те са взети от нас, за да се симулира дейност, но всъщност са откраднати", заяви легендарният нападател.

Той сподели, че приоритет за него ще бъде развитието на детско-юношеския футбол, ако спечели изборите за нов ръководител на БФС.

"Трудно е да кажа, кое би било първото нещо, което ще направя, ако спечели изборите. Живот и здраве да влезем във федерацията, да се запознаем с моментното състояние, да видим бюджета какъв ще бъде. Да структурираме така нещата, че да знаем кое е изрядно и кое не. Да знаем какви договори са подписвани, кои от тях трябва да се прекратят и т.н. Все неща, които са от компетенцията на моя екип, защото аз не мога да кажа, че знам абсолютно всичко. Има хора, на които се доверява и следвам. Все пак приоритет си остава и винаги е бил детско-юношеския футбол", каза Бербатов.

Кандидат-президентът на БФС заяви, че всеки, който съвестно си върши работата в структурата на централата е добре дошъл да остане в екипа му, ако спечели изборите. В това число влизат националният селекционер Ясен Петров и новия технически директор на БФС Георги Иванов, които вече обявиха, че при смяна на ръководството ще напуснат.

"Всеки, който си върши съвестно работата е добре дошъл да остане", завърши Димитър Бербатов.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Фридрих и Маргис защитиха олимпийската си титла в двуместния бобслей
Фридрих и Маргис защитиха олимпийската си титла в двуместния бобслей
Коя е най-романтичната двойка в Бургас - запознайте се с каракалите Клеопатра и Цезар
Коя е най-романтичната двойка в Бургас - запознайте се с каракалите Клеопатра и Цезар