НОВИНИ

Бербатов: Няма да се откажем, докато не бъде проведен честен конгрес

бербатов
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
18:17, 22.02.2022
Чете се за: 06:12 мин.
Спорт
Слушай новината

Кандидатът за президентския пост на Българския футболен съюз Димитър Бербатов сподели, че няма да се откаже от битката за управата на българския футбол, докато не се проведе честен конгрес на централата.

Бившият футболист направи това преди срещата си с клубовете от София и региона, която се проведе в известен столичен хотел в 17.30 часа.

"Напълно нормално е да направим втора обиколка из страната ни с моя екип, тъй като съм кандидат за президент на БФС. Интересното е, че само ние правим такова нещо в момента – да представим идеите си. Когато искаш да бъдеш президент на БФС трябва да запознаеш отборите с програма си и да им обясниш за какво и с какво се бориш. Позитивизмът на срещите, които правим, е още по-голям", започна Бербатов.

Той изрази надежда предстоящият конгрес на 18 март да бъде проведен честно и призова министъра на младежта и спорта Радостин Василев да направи проверка на БФС в началото на следващия месец, за да няма спекулации и фалшификация на документи от страна на футболната ни централа.

"След предишния конгрес, който завърши неприятно за всички, клубовете видяха, че трябва да има още по-голяма воля за промяна. Много съм доволен от нещата, които се получават в момента. Надявам се, когато дойде денят за провеждането на конгреса, той да бъде проведен по честен и нормален начин. Днес ръководството на БФС се е събрало и е определило някакви решения, по които ще премине конгреса, но въпросните правила все още никой не ги знае какви са. Няма ги обявени и всичко отново е в потайност. За да могат клубовете да излъчат своите делегати за конгреса, те трябва да имат време. Ако утре се обявят тези правила, времето, в което клубовете трябва да излъчат делегати е много кратко – 3 дни. След като УС на клубовете се събере и излъчат делегати, те трябва да изпратят своето решение до БФС до 2 март. Времето за реакция е много малко и буди доста съмнение защо се прави така. Това можеше да се случи много по-назад във времето, за да се избегнат сложните врътки, които в момента се случват. Тъй като по този начин някои клубове могат да не успеят да излъчат делегати навреме. Призовавам министъра на спорта да направи проверка на БФС до 2 март, за да види дали документите за излъчване на делегати са подадени в срок. Той има правомощията да го стори, за да няма фалшификации", каза кандидат-президентът на БФС.

Бербатов разкри, че ако конгресът през март бъде опорочен, съдът има правото да назначи свикването на трети такъв. Бившият нападател призова в броенето на бюлетините от гласуването да участват и представители на различните комисии и кандидати, а не само хора от БФС.

"Подписката е внесена в съда. Тя е, за да се запази интереса на клубовете. БФС използваше натиск по определен начин, събра 15-17 контрадекларации, които са внесени в съда. Съдията ги е разгледал и е установил, че 2 от тях са нередовни. Ако този конгрес отново бъде опорочен, съдията има право да назначи нов, тъй като по устав и по закон са събрани подписите на 1/3 от клубовете. Трябва всеки кандидат-президент да има представител в различните комисии, както и там, където се броят бюлетини, а не тези хора да се спускат от БФС", каза бившият нападател.

Той е категоричен, че няма да се откаже от идеята си да въдвори ред в българския футбол, докато не се проведе конгрес по прозрачен и честен начин.

"От Конгрес на Конгрес на всички им писва, но това са важни неща. Докато не се проведе Конгрес по правилния и честен начин, отказване няма", отсече легендарният футболист.

Бербатов призова клубовете, които не са си платили членския внос да го сторят, за да бъдат допуснати до конгреса.

"Готвим се за всякакви варианти. Опитваме се да сме готови за всичко. Винаги може да има мини. Има възможност някои клубове да не бъдат допуснати до конгреса, ако не са си платили членския внос. Затова ги призовавам да го направят възможно най-скоро", предупреди той.

Рекордьорът по голове с националната фланелка още веднъж заяви, че предстоящият конгрес трябва да бъде изборен, в противен случай би бил незаконен.

"Ще бъде незаконно конгресът на 18 март да не е изборен. Ние спечелихме и последния конгрес, не загубихме. Винаги съм вярвал в екипа ми. Вярвам и във възможностите си. Обществеността е настроена за промяна и това ни дава надежда, че нещата ще се случат", добави Димитър Бербатов.

Бербатов заяви, че основен приоритет в програмата му е развитието на детско-юношеския футбол в страната.

"Приоритет №1 е детско-юношеският футбол. Искаме да съградим нещо, с което да се гордеем. Сигурен съм, че с идеите и помощта на клубовете можем да направим нещо хубаво", завърши Димитър Бербатов.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пожарът на ферибота: Специално за БНТ говори мениджър в компанията собственик
Пожарът на ферибота: Специално за БНТ говори мениджър в компанията собственик
Любомир Кючуков: Засега мащабна война между Русия и НАТО се изключва
Любомир Кючуков: Засега мащабна война между Русия и НАТО се изключва