НОВИНИ

Бербатов: Първата ми задача е да свикам честен конгрес, в който всички да участват

бербатов настоявам провеждането нов конгрес рабере представлява бфс
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
20:03, 18.03.2022
Чете се за: 06:02 мин.
Спорт
Слушай новината

Новоизбраният президент на Българския футболен съюз Димитър Бербатов заяви, че първото нещо, което ще направи след стъпването му в длъжност, е да потърси диалог със сегашното ръководство на БФС за провеждането на нов, честен конгрес на централата.

Бившият футболист поиска среща и със спортния министър Радостин Василев, за да го запознае обстойно със случилото се днес в Зала 3 на Националния дворец на културата в столицата.

"Първото, което ще направим, е да търсим диалог с хората които са все още в БФС. В понеделник ще поискам среща като легитимно избран президент на съюза с министъра на спорта Радостин Василев. Той днес е бил тук, проявил е интерес какво точно се случва и аз длъжен да го запозная с моментната ситуация, да му обясня как стоят нещата, за да бъде наясно. Все пак той дава лиценз на съюза", започна новият президент на БФС.

Бербатов е на мнение, че за да тръгне българският футбол в правилната посока, трябва да се свика конгрес, в който да участват всички клубове и кандидат-президенти.

"Това, което се случи днес е революционно, но ние сме длъжни да го направим, защото на клубовете не им се дава правото на честен и прозрачен конгрес. Това е единственото, което желаем. Когато бъда легитимиран, първата ми задача е да свикам конгрес, за да може всички клубове и кандидат-президенти да присъстват, за да има равна борба. Днес присъстваха клубовете, които успяха в срок да си подадат документите в тези къси срокове, а много други клубове – над 300 и повече, не успяха да го направят. За да има пълна демокрация, трябва да се състои конгрес, в който се търси обединението, да се избере честно и почтено президент и Изпълком на БФС. В противен случай се въртим в един омагьосан кръг", заяви рекордьорът по голове с националната фланелка.

Според бившия нападател Борислав Михайлов не се е явил на днешния конгрес в НДК, тъй като на предишния такъв на 12 октомври миналата година е бил преизбран нечестно.

"Борислав Михайлов не се яви днес на конгреса, защото на 12 октомври миналата година бе преизбран нечестно. Тогава трябваше да има балотаж – не се случи. Имаше улики, записи и всичко бе показано. Но не може да говорим за страх, защото става въпрос за интереса на българския футбол. Не трябва ИК и президентът на централата да си мислят, че са над клубовете, а то е точно обратното", каза седемкратният носител на наградата "Футболист на годината".

Бербатов допълни, че нов изборен конгрес трябва да се проведе, за да не бъде отнет лиценза на съюза.

"Никой не иска лицензът на БФС да бъде отнет. Това е много крайна и тежка процедура. За да не се случи това, трябва да намерим езика на обединението, който трябва да се намери при провеждането на честен конгрес", добави той.

Бившият футболист категорично заяви, че проведеният днес конгрес е напълно законен и настоя да се срещне с президентите на ФИФА и УЕФА.

"Стореното днес е законно и по устав. В крайна сметка, когато не дойдат хората, отговорни за провеждането на конгреса, се изчаква един час и след това членовете на дружеството могат спокойно да си проведат конгрес. Това е напълно законно. Търпението вече се изчерпа, клубовете са тотално разочаровани от ръководенето на БФС през последните 15 години. Ще искам да се срещна с ФИФА и с УЕФА, както и с всички хора, които трябва да бъдат в течение със случващото се тук. Любопитен съм да разбера какъв ще бъде техният отговор", каза още Бербатов.

Той алармира, че фигури от действащото все още ръководство на БФС са притискали клубовете чрез обаждания по телефона да не гласуват на днешния конгрес.

"В последствие, когато се проведе следващ конгрес, той покрива и обезсмисля решенията на предходния такъв. Подписката, която събрахме от 1/3 от клубовете, все още е в съда – месец и 20 дни, след като я входирахме. И по този казус се чака решение, протакването не е приятно за никого, защото дава възможност за събиране на повече контрадекларации чрез определен вид натиск. Дори и по време на днешния конгрес имаше натиск към клубовете чрез обаждания, карайки ги да не гласуват", добави Бербатов.

Бербатов заяви, че той и екипът му не са жадни за власт.

Ще настоявам да се проведе конгрес възможно най-скоро, за да се реши веднъж завинаги кой представлява БФС. Трябва да се гласува и бюджетът, в противен случай, той ще бъде отнет. Аз и екипът ми не сме жадни за власт. Ако бяхме, нямаше да настоявам за провеждането на нов, честен конгрес", завърши Димитър Бербатов.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
МВР е поискало да бъдат повдигнати обвинения на Борисов, Горанов и Арнаудова
МВР е поискало да бъдат повдигнати обвинения на Борисов, Горанов и Арнаудова
Бойко Борисов с първи думи след ареста: Следващият път могат да ме убият
Бойко Борисов с първи думи след ареста: Следващият път могат да ме убият