НОВИНИ

Бербатов: Разчитам на ФИФА да сложи ред в създалата се патова ситуация

бербатов разчитам фифа сложи ред създалата патова ситуация
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
16:41, 20.03.2022
Чете се за: 02:57 мин.
Спорт
Слушай новината

Димитър Бербатов публикува в социалните мрежи своята позиция относно случилото се в Зала 3 на Националния дворец на културата на 18 март.

Тогава неговият екип организира свой изборен конгрес на Българския футболен съюз, на който 76 делегати избраха бившия национал за нов президент на централата.

Действащото все още ръководство на съюза определи случилото се като "нелигитимен фарс" и допълни, че са сезирали ФИФА и УЕФА за действията на Бербатов.

Минути, след като бе провъзгласен за новия президент на БФС, Димитър Бербатов заяви, че конгресът е напълно легитимен и по Устава на футболната централа, и по законите в страната. Той призова двата най-големи футболни органа да назначат служебно ръководство на централата до провеждането на нов, честен избирателен конгрес.

Позицията на Димитър Бербатов:

"Имаше законно свикан от Изпълнителния комитет на БФС редовен изборен конгрес на 18 март 2022 година. Изпълнителният комитет на БФС опита да отмени този конгрес по нелегитимен начин и не успя. Конгресът остана валиден. Ръководството на БФС не се яви на конгреса, знаейки, че няма никакви шансове предвид известните настроения на огромна част от клубовете и цялата футболна общественост. Предпочете да защитава тезата, че е отменил този конгрес, за да остане служебно на власт. Конгресът се проведе напълно легитимно и Уставът на БФС и законът са спазени. (Вижте приложената снимка.)

Президентът и Изпълнителният комитет са освободени от конгреса и има избрано напълно легитимно ново ръководство.

Това ръководство първо трябва да бъде вписано на всички законови основания в Търговският регистър, преди да започне да работи. Разбира се, досегашното ръководство на БФС може да обжалва. И пак се влиза в омагьосания кръг, от който никой не печели.

Именно затова решението е само едно - свикване на обединителен изборен конгрес!

За да се излезе от тази ситуация, сме информирали ФИФА и разчитаме да се намеси и да сложи ред - или с назначаването на служебно ръководство, което да проведе законен и честен изборен конгрес, или да бъде медиатор между двете страни за излизането от създалата се патова ситуация", написа рекордьорът по голове с националната фланелка във "Фейсбук".

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber!






Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Министър Генчовска ще участва в Съвета по външни работи в Брюксел
Министър Генчовска ще участва в Съвета по външни работи в Брюксел
Премиерът ще инспектира изграждането на интерконектора България - Гърция в района на Комотини
Премиерът ще инспектира изграждането на интерконектора България - Гърция в района на Комотини