НОВИНИ

Берое не се огъна пред непримиримостта на Академик

Старозагорци удържаха пловдивчани за нова победа в НБЛ

bnt avatar logo
от Веселин Михайлов
21:20, 14.10.2024
Чете се за: 03:42 мин.
Спорт
Берое не се огъна пред непримиримостта на Академик
Снимка: НБЛ
Слушай новината

Берое Стара Загора затвърди добрите впечатления през новия сезон и изкова още един успех в НБЛ. Момчетата на Даниел Клечков сломиха Академик Пловдив с 85:73 в мач от втория кръг. В зала "Общинска" старозагорският тим държеше съдбата си в свои ръце през огромна част от срещата и в даден момент се радваше на аванс от 19 точки, но през второто полувреме потрепери, като в крайна сметка успя да нанесе първо поражение на състава на Йордан Янков през 2024/2025 в родния елит.

Извън редиците на пловдивския отбор бяха контузените Томислав Минков и Йоанис Кикрилис. От своя страна за старозагорския тим повторен дебют направи Ивайло Тонев, който бе контузен дълго време. На сметката на "зелено-белите" личи пълен актив от две победи, докато пловдивчани са с успех и поражение.

Двата отбора заложиха основно на бързото темпо в началните минути, а това се оказа по-добра печеливша формула за домакините, които за отрицателно време се сдобиха с двуцифрена преднина, изкована от Венцислав Петков, Антъни Уокър, Кени Дай и Кръстомир Михов. Епизодичните прояви на Обрад Томич рядко даваха оптимизъм на гостите, а по-солидното представяне в защита изведе „зелено-белите“ с 15 точки в края на първата част.

Уокър продължи да тероризира пловдивската и авансът на старозагорския тим придоби още по-сериозни размери в хода на втория период. Събуждане в защита и краткотрайно изригване на Дейлън Уилямс помогнаха на отбора от Пловдив да се съвземе, но домакините отговориха светкавично чрез Дай и Михов, за да фиксират 47:35 на голямата почивка в своя полза.

Пловдивският отбор не се предаде и стартира на висота третата част, когато започна да вярва в обрата със съдействието на Васил Бачев, Томич и Уилямс. Въпреки че верните решения в домакинския лагер липсваха до голяма степен, „зелено-белите“ съумяха да излязат напред 6 точки след 30 минути игра.

Пореден щурм, дело на Бачев, Томич и Бачев, върна нови надежди на гостите да сътворят обрат. Реакцията в дефанзивен план не закъсня, а Уокър и Петков проявиха лидерски качества в най-важните моменти за старозагорския тим, който си припомни какво е да имаш двуцифрен актив и прекърши съпротивата на своя съперник.

Антъни Уокър блесна за Берое със своите 19 точки и 6 борби. Кени Дай регистрира 19 и 6 овладени под двата ринга топки, рожденикът Венцислав Петков отбеляза 17 точки, Кръстомир Михов наниза 13.

Васил Бачев отвърна със 17 точки и 6 асистенции за Академик. Обрад Томич записа 16 и 11 борби, Дейлън Уилямс приключи с 12 и 9 овладени под двата ринга топки.

На 20 октомври (неделя) Берое ще има гостуване на Шумен, а Академик ще приеме Черно море Тича два дни по-рано.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Mладежият национален отбор на България проведе официална тренировка преди утрешния двубой срещу Израел
Mладежият национален отбор на България проведе официална тренировка преди утрешния двубой срещу Израел
Марица завърши предсезонната си подготовка с победа срещу ЦСКА
Марица завърши предсезонната си подготовка с победа срещу ЦСКА