НОВИНИ

Без Гран При на Япония във Формула 1 през тази година

Борил Гочев
от Борил Гочев
12:34, 18.08.2021
Чете се за: 01:45 мин.
Спорт
без гран япония формула година
Слушай новината

Пандемията от COVID-19 взе поредната си жертва в календара на Формула 1 за 2021 година - пистата "Сузука".

Легендарното трасе в префектурата Мие за втора поредна година няма да може да приеме старт от шампионата поради влошаващата се обстановка в Япония.

От ръководството на Формула 1 обявиха, че решението за отмяната на състезанието е било взето от японското правителство и, че вече се работи по промяна на календара.

Липсата на "Сузука" в календара означава още, че "Хонда" няма да може да си вземе довиждане със спорта пред родна публика.

Както знаете, в края на тази година, японският производител на двигатели ще се оттегли от Формула 1, след като в продължение на седем сезона доставяше задвижващи системи последователно на отборите на Макларън, Алфа Таури (Торо Росо) и Ред Бул.

Първоначално Гран При на Япония беше предвидено за 10 октомври само седмица след надпреварата на "Истанбул Парк" в Турция.

Очаква се, стартът в страната на изгряващото слънце да не бъде единственият отменен до края на годината поради нарастващите случаи на COVID-19 в Северна и Южна Америка.

Според слуховете, от Формула 1 планират заключителните кръгове от шампионата да се проведат в Близкия Изток - на трасетата в Бахрейн, Абу Даби, Саудитска Арабия и Катар. За последните две това ще бъде дебют в календара.

Последвайте нашата общност "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жертвите на земетресението в Хаити вече са почти 2000
Жертвите на земетресението в Хаити вече са почти 2000
Прокуратурата: Изпратихме на Николай Хаджигенов 2 официални писма с отговори
Прокуратурата: Изпратихме на Николай Хаджигенов 2 официални писма с отговори