НОВИНИ

Без нови спортове за Олимпиадата в Париж през 2024

Борил Гочев
от Борил Гочев
09:37, 08.12.2020
Чете се за: 01:08 мин.
Други спортове
без спортове олимпиадата париж 2024

Президентът на МОК Томас Бах заяви още, че централата е взела решение да бъде намален комплектът медали, който ще бъде раздаден по време на Олимпийските игри в Париж през 2024 година.

"Изпълнителният съвет на МОК, след като разгледа предложенията на Комисията за олимпийската програма, не прие нито едно от 41-те спортове или дисциплини, които бяха предложени за включване в програмата на игрите. Напротив, броят на комплектите медали беше намален от 339 на 329. МОК също ограничи общият брой участници в олимпийските игри до 10 500 за всички спортове. Това е с 600 по-малко, отколкото очакваме в Токио ", каза Бах.

"Очакваме равен брой мъже и жени да вземат участие в игрите - 50/50. В Париж искаме да постигнем пълно равенство между половете", добави ръководителят на МОК.

Спортният директор на МОК Кийт МакКонъл пък обяви, че е било взето решение да се намалят категориите в турнира по вдигане на тежести от 14 на 10.

Както е известно МОК заплаши да изключи вдигането на тежести от Олимпийските игри в Париж, след като разследване на независима комисия, ръководена от Ричард Макларън разкри корупция в Международната федерация по вдигане на тежести, целяща да прикрие положителните резултати от допинг тестовете на спортистите.

Това стана и причината унгарецът Тамаш Аян да се раздели с поста си президент на централата, позиция, който той заемаше в последните 20 години.

"В Рио де Жанейро квотата за вдигането на тежести беше 260 състезатели, за Токио е намалена на 196, а в Париж ще бъде 120. Също така при вдигането на тежести броят на комплектите медали беше намален от 14 на 10. Премахнати са по две категории за мъже и жени. Но МОК все още не е потвърдил провеждането на състезанието по вдигане на тежести в Париж", каза МакКонъл.

През октомври Изпълнителният комитет на световната федерация по вдигане на тежести назначи британецът Майк Ирани за временно изпълняващ длъжността президент на организацията.

Британецът замени на поста американката Урсула Папандреа, която временно наследи на поста Аян през април тази година. Относно това решение МОК изрази загриженост.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пловдивско училище започва онлайн концерти по време на изолацията
Пловдивско училище започва онлайн концерти по време на изолацията
МОК спря националния комитет на Беларус от участие на Олимпиада
МОК спря националния комитет на Беларус от участие на Олимпиада