Традиционно свързваме празниците с обилна трапеза, алкохолни напитки и дори преяждане. След това обаче ни е гузно и се чудим как да изгорим натрупаните калории.
Специалистите по хранене и треньорите обаче са единодушни - начин да запазим фигурата си има. Какъв е той?
Първото и основно правило, за да не преядете по празниците, е да останете активни и да не използвате почивните дни само за местене от трапеза на трапеза.
Паскал Дичев, кондиционен треньор: "Разходка в планината 2 - 3 часа би изгорило доста повече калории от това да седнем на някоя пейка в парка и да люпим семки. Общо взето движете се колкото можете повече и няма да сгрешите".
Специалистите съветват да отидете на фитнес преди празничния обяд или вечеря, така ще забързате метаболизма си, а храната ще ви се услади повече.
Ако нямате време сами да си направите козунак, поне не купувайте пакетиран с консерванти, съветват те. Дори и калоричен, козунакът може да е с много качествени и полезни съставки. Освен това великденското меню е доста балансирано. Яйцата например са суперхрана.
Паскал Дичев, кондиционен треньор: "В едно яйце има всичко необходимо за живот, белтъчни, мазнини, микронутриенти, аз съм стигал до 50 - 60 на седмица, не съм умрял, холестеролът ми е добре".
Много хора правят грешката да се притесняват и от мазнините, например в агнешкото. Според консултанта по хранене Елена Николова, която е създател на групата за отслабване чрез калориен дефицит - мазнините не са враг, дори точно обратното.
Елена Николова, сертифициран консултант по хранене: "Въглехидратът също е важен, хората си мислят, че когато не ядат въглехидрат ще отслабнат по-бързо, не, напротив. Въглехидратът дава енергия за тренировки, мазнините са изключително важни за жените, за хормоните. Важно е да подходим осъзнато и ако сме в достатъчно балансирано хранене, през цялото време то празниците не би трябвало да ни пречат".
Не се хранете с вина, а с мисъл, съветва още Елена. И припомня, че трайното отслабване става с постоянство. Самата тя е отслабнала с 35 кг за година и половина. За целта е използвала калориен калкулатор и кантар за храната.