НОВИНИ

Без високо строителство в община "Родопи"

Решението е опит за спасение на населените места край Пловдив от презастрояване

Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Нели Ангелова
09:12, 06.10.2024
Чете се за: 02:27 мин.
У нас
Слушай новината

Без високо строителство в община "Родопи". Решението е опит за спасение на населените места край Пловдив от презастрояване. В последните месеци общината е първенец по издадени разрешения за строеж и се нарежда веднага след столицата.

Първи срещу строежа на високи жилищни комплекси се обявиха хората от Марково. Селото се задъхва от нови постройки, а инвеститор иска да строи и нов комплекс.

"Това нещо веднага вдигна населението на бунт и това всъщност нас ни провокира да направим абсолютно всичко възможно, за да се стопира този процес навреме", заяви Ивелина Колева, сдружение "Моето село Марково".

Над 1000 души от селото са се включили в подписка срещу високото строителство и презастрояването. Местната власт също ги подкрепя.

"Това означава страшно много хора на една инфраструктура, която не е съобразена с такава гъстота на населението. Това води и до други проблеми като паркирането, трафика, местата в детските градини и в детските училища. Да не говорим и за водоснабдяването, с което имахме проблеми това лято", допълни Десислава Терзиева, кмет на село Марково, община "Родопи".

Така в цялата община "Родопи" могат да се строят сгради с височина до 10 метра. Регулира се още плътността на застрояване и площта на зелените площи.

"Идеята е да бъде обособена и зона с по-високо застрояване, която ще се намира до околовръстно шосе в северна посока към Пловдив", коментира Десислава Терзиева.

От архитектурната гилдия приветстват мярката.

"Силуетно селата не би следвало да изглеждат като големите градове с огромни сгради. Съвсем логично е те да бъдат с по-ниско застрояване, но това ограничение ще позволи да не се преуплътни толкова, да не се увеличи толкова населението на околните села", каза още арх. Чавдар Тенев, председател на Камара на архитектите – Пловдив.

Въведените ограничения целят запазване на облика на населените места в Родопската яка.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Франческо Баная спечели Гран при на Япония в MotoGP
Франческо Баная спечели Гран при на Япония в MotoGP
Арне Слот се чувства специално начело на Ливърпул
Арне Слот се чувства специално начело на Ливърпул