НОВИНИ

Ще поскъпнат ли горивата у нас заради напрежението в Близкия изток?

Какви са цените на бензиностанциите

Светозар Костадинов
от Светозар Костадинов
23:33, 05.10.2024 (обновена)
Чете се за: 03:25 мин.
У нас
Снимка:
Слушай новината

През седмицата опасенията от удари срещу петролните обекти на Иран повишиха цените на суровия петрол с над 8%. В България обаче този ефект засега не се усеща. Цените на бензиностанциите остават без съществена промяна. А дългосрочната тенденция е за понижение.

Докато инвеститорите на международните борси преценяват риска от разширяване на конфликта в Близкия изток и потенциалната опасност да се нарушат доставките на черното злато от региона, клиентите на столична бензиностанция се надяват отражението върху горивата у нас да бъде временно.

"Ще има покачване и то ще се усети преди Нова година", заяви Иван Иванов.

"Надявам се, че няма да се повишат, притеснителна е ситуацията в Близкия изток, но се надявам, че ще се реши проблемът в кратък срок", допълни Юлиян Вълчев.

Ако това се сбъдне, може да видим запазване на досегашната тенденция за понижение в цената на горивата.

За изминалите 6 месеца бензин А95 е поевтинял с 20 стотинки за литър, а дизелът с 33 стотинки средно.

"В момента новините са като цяло да се запази тази тенденция. Дори да се отрази в някакъв краткосрочен период ще бъде в рамките на 4-5 стотинки, не повече, защото като цяло цените се ръководят от пазарите. В световен мащаб няма търсене - щом няма търсене, най-вероятно цените, които в момента временно ги виждаме, че са се вдигнали леко, ще започнат да падат", коментира Димитър Хаджидимитров, заместник-председател на Асоциацията на търговци, производители, вносители и превозвачи на горива.

"Ако нищо не се случи в Близкия изток по-сериозно, ако няма голямо заиграване с войната - именно да бъде нападнат Иран, той да влезе във война, едва ли ще видим по-високи стойности. Дори напротив, ако нещата се успокоят, можем да видим дори по-ниски цени на суровия петрол. Все пак това е прогноза, която е валидна с факта, че САЩ имат президентски избори, слабата глобална икономика и възможността Саудитска Арабия да влее количества на пазара. Основният фактор е, че нито един американски президент не обича високи цени на горивата преди изборите. Имайки предвид, че суровината представлява между 30-40% от стойността на това, което имаме като продукт, едно поскъпване от 7-8%, което видяхме в момента, е доста малко. Бях споменал и преди, че ако има някакво поскъпване това ще се случи при положение, че барелът мине 80 долара и ще бъде в рамките на максимум 4-6 стотинки", каза още Светослав Бенчев, председател на Българската петролна и газова асоциация.

Ако обаче цената за барел надхвърли 80 долара, то може да се очаква поскъпване на горивата с до 6 стотинки за литър.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Интер надви десетима от Торино с хеттрик на Маркюз Тюрам
Интер надви десетима от Торино с хеттрик на Маркюз Тюрам
Кога ще бъде решен проблемът с един от парогенераторите в АЕЦ "Козлодуй"?
Кога ще бъде решен проблемът с един от парогенераторите в АЕЦ "Козлодуй"?