НОВИНИ

Държавата решава кризата с медицинските кадри - предлага по-високо заплащане

Специализантите ще получават над доходите си още около 2330 лева - или две и половина минимални заплати

Цанка Николова
от Цанка Николова
22:32, 05.10.2024
Чете се за: 03:25 мин.
У нас
Снимка: Pixabay
Слушай новината

Държавата се опитва да реши кризата с медицинските кадри като предлага по-високо заплащане. Специализантите ще получават над доходите си още около 2330 лева - или две и половина минимални заплати.

Бонусът ще е за лекари, дентални медици, сестри и акушерки.

Кризата с липсата на медицински сестри и педиатри се задълбочава все повече, а именно тя е един от основните проблеми при изграждането на бъдещата Национална детска болница.

Той е специализант по детска пулмология в Александровска болница.

"Никога не са ме плашили децата, никога не ме е плашил детският плач и винаги съм се прибирал вкъщи след края на работния ден на дежурство дневно или нощно удовлетворен от това, което съм свършил. Няма го това чувство на умора, няма го това напрежение", заяви Станислав Георгиев, специализант по "Детска пулмология" в УМБАЛ "Александровска".

И за минута не се поколебал да кандидатства по проекта за специализанти. Така става един от близо 90-те лекари, които се включват.

"Смятам за удачно, че вече се акцентира и на по-дефицитни специалности - детска пулмология, детска кардиология и детска гастроентерология, детска ендокринология и това допълнително материално стимулиране може да подтикне новите колеги, на които тепърва им предстои встъпването в специализация да се насочат точно към тези специалности", допълни Станислав Георгиев.

От здравното министерство напомнят, че този проект е и за медицински сестри и акушерки, каквито кандидатури към момента няма.

"Докато специализират, те получават това допълнително финансиране, като целта на проекта е да привлече нови специализанти към определените специалности, тоест знаейки, че дадената специалност е дефицитна било на областно ниво или национално ниво даден кандидат да стане специализант по нея да получава финансиране по проекта. Целта е именно да се привлекат повече специализанти точно по тези специалности и в конкретните области", коментира д-р Искра Колева, началник отдел "Образование и квалификация" в Министерството на здравеопазването.

Специализантите ще бъдат стимулирани с 2 и половина минимални работни заплати по време на специализацията си допълнително към получаваните доходи. Това е само една от мерките на здравното министерство в опитите им да разрешат проблема с липсата на кадри.

"До няколко дни ще пуснем стратегията за обществено обсъждане и ще уведомим НС за изпълнението по отношение на нейното изготвяне. Там сме предвидили още доста мерки, свързани с повишаването привлекателността на професията, създаване условия за по-добри трудови възнаграждения, създаване на условия за разпределение на натовареността на тези специалисти", каза още Галя Кондева, служебен министър на здравеопазването.

Проектът е за 170 специализанти на стойност 15 милиона лева и ще продължи до 2028 година.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Станислав Генчев: Допуснахме много нелепа грешка
Станислав Генчев: Допуснахме много нелепа грешка
Протест пред унгарската телевизия срещу "правителствената пропаганда"
Протест пред унгарската телевизия срещу "правителствената пропаганда"