Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Без зелен сертификат в заведенията на открито, настояват представители на зимните курорти

от БНТ
08:45, 20.12.2021
Чете се за: 02:52 мин.
У нас
Слушай новината

Изискването за зелен сертификат в заведенията на открито в зимните ни курорти да отпадне, настояват представители на туристическия бранш.

В "Денят започва" изпълнителният директор на "Пампорово" АД Мариян Беляков и експертът по въпросите на туризма Ивайло Кожухаров заявиха, че ще отправят това искане към новото правителство. Кожухаров участва и коалиционните преговори в сектор "Туризъм" от името на "Има такъв народ".

В ефира на БНТ представителите на туристическия бранш бяха категорични, че са оптимисти за новия сезон, който започна преди броени дни.

След началото на пандемията у нас преобладават туристите от България - около 70 - 80%.

Миналата година зимните ни курорти са посетени от около 1 милион души, тази година прогнозите са за 200 000 - 300 000 повече посетители, каза Ивайло Кожухаров. Според него трябва да се съсредоточим върху привличането на туристи от чужбина чрез гарантирането на добро обслужване и подобряване на рекламата на страната ни като туристическа дестинация.

В момента в Пампорово има много добри условия за ски като толкова много сняг в началото на сезона не е натрупвал през последните десетина години, изтъкна Беляков. След 28 декември ще има поскъпване на дневната ски-карта и тя ще стане 75 лв. От курорта са се опитали да компенсират по-високата цена като са удължили работното време за лифта и са въвели карта за младежи.

В Банско също са оптимисти за зимния туристически сезон. В "Денят започва" кметът на града Иван Кадев изтъкна, че след като летният сезон беше много добър, няма причина и новият сезон да не е успешен.

Вече има много резервации в хотелите в града. Традиционно за Нова година има повече интерес от чужди туристи, а за Коледа - от българи, каза Иванка Банкова, мениджър на хотел в курорта.

През последните седмици в Банско има много туристи и от съседна Гърция. Те са изключително дисциплинирани и спазват всички правила, отчете Зорка Тамбукиева от туристическия бранш в Банско. Според нея предизвикателствата пред работещите в туризма се менят непрекъснато, но няма нещо, с което да не могат да се справят.

Още подробности вижте във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Кредитен консултант: Отбелязваме рекордна година за ипотечното кредитиране
Кредитен консултант: Отбелязваме рекордна година за ипотечното кредитиране
Енергиен експерт: Около 400 млн. лв. може да са загубите, ако мораториумът за тока се запази до март
Енергиен експерт: Около 400 млн. лв. може да са загубите, ако мораториумът за тока се запази до март