НОВИНИ

Проф. Гетов: На този етап нямаме никакви притеснения за безопасността на ваксините за деца

bnt avatar logo
от БНТ
07:52, 20.12.2021
Чете се за: 03:50 мин.
Още
Слушай новината

Първата доставка на ваксините за деца от 5 до 11 години се очаква да пристигне у нас днес. На този етап нямаме никакви притеснения относно безопасността на ваксините. Това коментира в "Денят започва" проф. Илко Гетов, българският представител в Европейската агенция по лекарства.

Той поясни, че ваксинацията няма да започне от днес, тъй като първо трябва Министерство на здравеопазването да публикува протокола за прилагане на ваксините. Имунизацията ще се извършва в присъствието на педиатър.

България е една седмица по-назад при ваксинацията в тази група от някои други европейски държави. При ваксинацията в другата група деца - от 12 до 18 години, вече са ваксинирани над 15 милиона деца, допълни проф. Гетов.

Според него на база резултатите в други държави, се очаква около 1/3 от ваксинираните родители у нас да ваксинират и децата си.

Пристигат първите ваксини за деца, здравният министър събира съвет заради ниската ваксинация

Проф. Гетов съобщи още, че предстои да бъдат публикувани нови указания за ваксинацията при бременни, кърмещи и жени, планиращи да забременеят.

Вече има достатъчно данни, че ваксините за тази група не предизвикват никакви притеснения. Има данни, че жените, които са ваксинирани преди да забременеят и след като са забременели, няма никакви рискове от спонтанен аборт, усложнения или раждане на дете с ниско тегло, подчерта проф. Гетов.

Ваксинирането е гаранцията за спиране на разпространението на заболяването и връщането към нормалните условия на живот, защото твърде дълъг стана периодът, в който ние живеем под изолация и мерки, допълни той.

Потребността от ваксини е глобална, в някои европейски страни има недостиг на бустерна доза, съобщи още експертът.

Ваксинираните в чужбина българи могат да си поставят бустерна доза у нас

Относно бустерната доза той коментира, че се понася по-леко от втората, но все още не е ясно какъв е периодът на защита.

Никой не може да каже за колко месеца ще е ефикасна бустерната доза. Нещата се наблюдават изключително стриктно. Компаниите вече работят и имат отговорност в рамките на 100 дни да представят нов вариант на ваксините, ако тези не работят за Омикрон, обясни проф. Гетов.

Нека тези, които са скептици или са настроени антиваксърски - нека да питат, нека да търсят информация, аз ежедневно предоставям такава, призова проф. Гетов.

Той призна, че заради ниското ниво на ваксинация у нас, е възможно да се стигне до това държави да не препоръчват на гражданите си посещения в България.

ЕС ще поръча от "Пфайзер" 180 млн. дози ваксина срещу Омикрон

Надявам се да го отложим този Омикрон малко в края на февруари-март, сподели проф. Гетов.

За новия вариант той уточни, че по-бързо се разпространява, но по-леко се изкарва.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мащабно шествие в Полша заради спорен медиен закон
Мащабно шествие в Полша заради спорен медиен закон
След репортаж на БНТ: Експресен ремонт на разкопаната улица в село Братово
След репортаж на БНТ: Експресен ремонт на разкопаната улица в село Братово