НОВИНИ

Безплатни административни услуги ще предлагат "Български пощи"

държавната финансова инспекция открила нарушения български пощи
bnt avatar logo
от БНТ
13:19, 17.07.2022
Чете се за: 04:27 мин.
У нас
Слушай новината

Заявяването на целева помощ за отопление, издаването на служебна бележка за удостоверяване на регистрация на търсещо работа лице и отпускането на еднократна помощ при раждане на дете са сред услугите, които от утре ще предоставят безплатно някои клонове на "Български пощи".

Първите станции, които ще предлагат общо 39 безплатни административни услуги са:

  • Централна поща в гр. София.
  • с. Селановци, област Враца.
  • гр. Баня, област Пловдив.
  • с. Маринка, област Бургас.
  • с. Крушовица, област Плевен.
  • с. Игнатиево, област Варна.

Това е пилотна инициатива, разработена съвместно с Министерство на електронното управление, и е първа стъпка към проекта „Дигитална трансформация на Български пощи и предоставяне на комплексни услуги“, който предстои да се изпълни в рамките на Националния план за възстановяване и устойчивост.

Целта на проекта е да се подобри достъпа до административни услуги в малките населени места и да се създаде удобство, спестявайки на гражданите време и средства за пътуване. Едновременно с това ще допринесе и за оптималното използване на разгърнатата мрежа от пощенски станции на дружеството, разширявайки продуктовото портфолио на оператора и създавайки нов източник на приходи.

„От първия ден, в който с моя екип отговаряме за „Български пощи“ се борим не просто за тяхното оцеляване, а за техния разцвет и бизнес просперитет. За целта включихме едно от най-обичаните български предприятия като абсолютен приоритет в Националния план за възстановяване на държавата от ковид кризата и осигурихме допълнителни инвестиции. Благодарение на новото ръководство, което макар и временно да е начело на „Български пощи“, бе разработен детайлен и изключително професионален бизнес план, с който всяко следващо ръководство, ако има потенциал и желание, ще превърне пощите в печелившо предприятие само до няколко години. Предлагането на административни услуги в клонове на пощите е първата стъпка от този процес“, коментира вицепремиерът по ефективно управление Калина Константинова.

Предлагането на административни услуги в избрани станции е първа стъпка към визията на правителството за преобразяването на „Български пощи“ в единен център за административни услуги. Експертите от кабинета на вицепремиера Константинова подсигуриха обща инвестиция от над 100 млн. лв. по Националния план за възстановяване и устойчивост. С тези средства ще се извърши обновителен ремонт на над 500 станции, а над 68 млн. лв. ще бъдат инвестирани за модернизация и дигитална трансформация на цялата клонова мрежа.

„Благодарение на предоставяните нови услуги ще гарантираме допълнителни възможности за подкрепа на уязвими социални групи в страната. Когато поех управлението на пощите, може би в най-тежкото състояние за цялото им съществуване, в очите на служителите срещах отчаяние и скептицизъм. Никой не вярваше, че изобщо има надежда за „Български пощи“. Сега, когато вече три месеца работим заедно, те виждат, че обещанията започват да се превръщат едно по едно в реалност. Срещат ме по коридорите и ми казват колко са щастливи и благодарни, защото за пръв път от десетилетия не са били излъгани. За служителите на „Български пощи“, а вече и за мен, пощите не са просто работа, те наистина са мисия“, каза вр. и.д. Богдан Теофанидис.

Информация за административните услуги, които гражданите могат да заявяват в рамките на пилотния проект ще бъде достъпен от утре на официалния сайт на „Български пощи“.

В пощенските станции също ще е налична информация за предлагането на новите административни услуги.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нивото на р. Дунав продължава да пада, затруднявайки корабоплаването
Нивото на р. Дунав продължава да пада, затруднявайки корабоплаването
"Пясъчни творения": Над 120 деца и техните родители се включиха в състезание за пясъчни фигури
"Пясъчни творения": Над 120 деца и техните родители се включиха в състезание за пясъчни фигури