НОВИНИ

Безплатни ортопединчи прегледи за деца организират в Етрополе

bnt avatar logo
от БНТ
12:42, 29.04.2023
Чете се за: 01:27 мин.
У нас
Слушай новината

Над 340 деца от 3 училища в Етрополе ще бъдат изследвани безплатно през следващите 2 дни от специалисти ортопеди и кинезитерапевти.

Скрининговите изследвания за гръбначни изкривявания и плоскостъпие са изключително важни за децата на тази възраст, а статистика у нас за засегнатите от тези роблеми не се води от 90-те години. В същото време прегледите не са включени и в задължителната профилактика.

"Около 2% от децата в този период от възрастта имат проблеми с гръбначния стълб и с формата на техните ходила. Идеята на проучването е колкото по-рано успеем да диагностицираме такъв проблем и вземем мерки за него, толкова и резултати от лечението ще са по-добри в последствие за децата", казва д-р Александър Герчев, ортопед в Университетска болница в Горна баня към МУ - София.

От сдружението "Спорт и здраве", които са организатори на инициативата, казват, че след ковид епидемията и изолацията на децата у дома проблемът с изкривяванията на гръбначния стълб става все по-сериозен. Резултатите от изследването ще бъдат обобщени и представени в специален медицински доклад.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Откриха мотосезона и в Бургас
Откриха мотосезона и в Бургас
Засилен е трафикът към Гърция в първия от поредицата почивни дни
Засилен е трафикът към Гърция в първия от поредицата почивни дни